Kilevink fra Colin

USAs utenriksminister Colin Powell krevde i går stans i israelsk nybygging på okkupert land og kom dermed med en kraftig kilevink til den hardt pressede statsministeren i Israel, Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ariel Sharon har på under fire måneder klart å bringe forholdet til Israels hovedallierte, USA, til frysepunktet.

Utenriksminister Colin Powell tok i går skrittet ut av Bush-administrasjonens forsiktige politikk overfor partene i konflikten, og varslet at USA nå vil engasjere seg direkte for en våpenhvile, et rammeverk og en tidsplan for å få fredsprosessen i gang på nytt.

Støttet boligstans

USAs ambassadør i Israel, Martin Indyk, samt den kommende viseutenriksministeren for regionen, William Burns, er instruert til å ta kontakt med partene for å få til en våpenhvile.

Powell ga USAs støtte til Mitchell-kommisjonens rapport, som krever stans i Israels utbygging og utvidelse av bosettinger på okkupert palestinsk jord. Norges utenriksminister Thorbjørn Jagland har sittet i kommisjonen.

Palestinerne har akseptert kommisjonens rapport, mens Israels statsminister svarte på kravet om boligstans ved å gi grønt lys til nye byggeprosjekter. Han er dermed på kollisjonskurs med Israels mektigste allierte - USA.

President George W. Bush er dermed i den samme situasjon som hans far George Bush var i da han var president i USA 1991.

Også da nektet Israel å stanse boligbyggingen på okkupert land som ledd i fredsprosessen. Den gang svarte USA med å fryse lånegarantier på ti milliarder dollar.

Ny vold

Mitchell-kommisjonens rapport ble offisielt framlagt i går, men oppfordringen om stans i all vold ble ikke fulgt.

To palestinere ble drept av israelske soldater i går, og israelske kamphelikoptre fortsatte for tredje dag på rad sine angrep mot mål inne i de selvstyrte områdene.