Kilimanjaro krymper

Kilimanjaro er fortsatt Afrikas høyeste fjell selv om det er tre meter lavere enn først antatt. Everest derimot har vokst litt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er moderne teknologi som har ført til at gamle sannheter om de to kjempefjellene nå må revurderes. Kilimanjaro er målt til tre meter lavere enn det vi tidligere har trodd, ny og forhåpentlig korrekt høyde er 5891,77 meter. Det var en tysk-tanzaniansk forskningsgruppe som målte Kilimanjaros Uhru-høyde i det nordlige Tanzania ved hjelp av GPS-systemet (Global Positioning System), skriver BBC online.

GPS er et nettverk av over 20 satelitter som brukes til å fastsette et objekts nøyaktige posisjon. Det er foreløpig mest bruk til å navigere skip.

Fortsatt høyest

Kilimanjaro er fortsatt Afrikas høyeste fjell selv om forskerne har 'fjernet' tre meter. For Mount Everest er situasjonen motsatt: Det har blitt to meter høyere ved hjelp av samme teknologi. Hvertfall hvis vi skal National Geographic Society, og det er det mange som gjør.

FORTSATT HØYT: Kilimanjaro har måtte gi fra seg tre meter, men er fortsatt Afrikas høyeste.
HØYEST: Mount Everest er to meter høyere enn antatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer