Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Killa fra Wasilla er en miljøversting

- Isbjørn og hvithval ikke truet. Vil skyte ulv fra helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin får miljøbevegelsen til å rive seg i håret.

Sarah Palin, som har vært guvernør i Alaska siden desember 2006, har gjentatte ganger gitt uttrykk for holdninger som er sterkt mislikt hos miljøbevegelsen i USA.

Enkelte miljøvernere har gått så langt som å gi henne økenavnet «killa from Wasilla» etter byen hvor hun var ordfører på 1990-tallet.

Det er spesielt hennes holdning til dyrevern som forarger miljøvernerne.

- I våre øyne er hennes filosofi «skjær ned, drep, grav og bor», sier leder John Toppenberg i Alaska Wildlife Alliance.

Han mener Palin lever i «steinalderen» når det gjelder viltforvaltning og anklager henne for å ikke ta anerkjent vitenskap til anvendelse. Palin har også kjempet for oljeboring i et naturreservat i Alaska.
Klima-skeptiker
I motsetning til John McCain blir Sarah Palin omtalt som klimaskeptiker. Hun erkjenner at klimaet på jorda er i endring, men stiller seg tvilende til om disse klimaendringene skyldes menneskeskapte utslipp av drivhusgasser.

McCain har derimot sagt at han støtter juridisk bindende tiltak som skal få ned de amerikanske utslippene av drivhusgasser.

- John McCain var svært opptatt av den globale oppvarmingen og av vitenskapens uavhengighet. Hans valg av Sarah Palin som visepresidentkandidat snur opp ned på dette standpunktet, sier Brad Miller fra Demokratene.

- Hun ligger urovekkende nær Bush-regjeringen i dens tilnærming til vitenskap generelt og miljøforskning spesielt, sier Miller.

 - DREPEREN FRA WASILLA:  Sarah Palin har i løpet av et landsmøtedøgn blitt stjerne hos sine egne. Men miljøorganisasjonen betegenr "Killa from Wasilla" som en versting. Foto: TANNEN MAURY, EPA/SCANPIX.
- DREPEREN FRA WASILLA: Sarah Palin har i løpet av et landsmøtedøgn blitt stjerne hos sine egne. Men miljøorganisasjonen betegenr "Killa from Wasilla" som en versting. Foto: TANNEN MAURY, EPA/SCANPIX. Vis mer

McCains valgstab karakteriserer derimot Sarah Palin som en pådriver i klimapolitikken. De viser blant annet til at hun har åpnet et eget kontor som skal utrede lokale klimapolitiske tiltak og satt av midler til et fond som skal hjelpe lokalsamfunn som trues av klimaendringer.


Truede arter
Da Palin møtte John McCain for første gang, var det under en konferanse hvor hennes fremste siktemål var å overbevise innenriksminister Dirk Kempthorne om at isbjørnen ikke er en truet art.

Noen måneder senere endte hun opp med å saksøke Kempthorne. Hennes påstand var at president George W. Bush og hans regjering ikke tok i bruk den beste vitenskapen da de konkluderte med at isbjørnen har behov for beskyttelse. Forskningen som hun selv viste til, var delvis finansiert av oljeindustrien.


Skyte ulv fra helikopter
Som guvernør i Alaska har hun satt spørsmålstegn ved marinebiologenes konklusjon om at hvithvalen i Cookfjorden har behov for beskyttelse i henhold til loven om truede arter.

Palin har også gått i bresjen for retten til å skyte ulv fra helikopter for å beskytte amerikanske reinsdyrflokker og elgflokker. (NTB - AP).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!