Killengreen beskyldes for mobbing

BERGEN (Dagbladet): Politidirektør Ingelin Killengreen beskyldes for mobbing og maktmisbruk etter at hun anklaget politijuristen Asbjørn Braanaas for mulig brudd på taushetsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at Killengreen tok selv initiativet til at det ble satt i gang etterforskning av politiinspektør Asbjørn Braanaas for mulig brudd på taushetsplikten. Anklagen kom etter at Braanaas hadde tatt opp den uholdbare situasjonen for varetektsfanger i Bergen i et TV2-intervju 27. oktober i år. Han reagerer sterkt på at det som var et utspill om varetektssituasjonen, ble besvart fra POD med en anklage om mulig brudd på taushetsplikten. Saken har skapt voldsomme reaksjoner både i politiet og blant advokater i Bergen.

- Mobbing

- I den grad Braanaas har gjort noe ulovlig, er det helt ubetydelig. Og det er åpenbart at det ikke vil få strafferettslige følger. Dette er smålig av Politidirektoratet. Jeg vil bruke ord som mobbing av en ærlig og lojal embetsmann med høy moral, sier advokat Kaj Wigum.

Han reagerer på vegne av Bergen forsvarerforening, som lenge har jobbet med varetektssituasjonen i Bergen.

- Maktmisbruk

- Jeg opplever dette som et myndighetsmisbruk fra Politidirektoratet. Direktoratet har stor makt, og den misbruker de når de går til Riksadvokaten på bakgrunn av en bagatell, sier Braanaas til Dagbladet.

- Jeg tolker reaksjonen slik at de misliker Bergens-politiets utspill om varetektssituasjonen, fortsetter han og får full støtte fra Wigum.

- Direktoratet forsøker å fjerne fokus fra sin egen utilstrekkelighet, mener advokaten.

Det var Braanaas som på vegne av ledelsen ved Bergen politidistrikt framførte budskapet om at varetektsfanger, stikk i strid med loven, blir sittende opptil halvannen uke i politiets kjeller. I et brev til POD 26. oktober i år ba derfor Bergen politidistrikt om en ordre fra POD som fortalte hva Bergens-politiet skulle gjøre med sju navngitte fanger.

Fange-navn

Stridens kjerne er at Braanaas under intervjuet med TV2 ga journalisten en kopi av brev et hvor også navnene på de sju fangene framkom.

POD reagerte sterkt på at brevet kom i journalistens hender, og tok kort tid etterpå kontakt med Riksadvokaten, som påla Sefo-etterforskning.

- Hvordan opplever du å bli satt under etterforskning?

- Veldig ubehagelig, svarer Braanaas.

TOK INITIATIVET: Politidirektør Ingelin Killengreen tok selv initiativet til at det ble satt i gang etterforskning av politiinspektøren.