Killengreen tar ansvar for manglende varsling i overvåkingssaken

- Alt som skjer i politiet er mitt ansvar.

TAR ANSVAR: - Alt som skjer i politiet er mitt ansvar, sier Killengreen.  Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
TAR ANSVAR: - Alt som skjer i politiet er mitt ansvar, sier Killengreen. Foto: Robert S. Eik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om overvåkingen her.

(Dagbladet): Det er i et intervju med TV2 at politidirektøren tar fullt ansvar for at ingen i verken Utenriksdepartementet eller Justisdepartementet ble informert om overvåkingen ved den amerikanske ambassaden.

- Alt som skjer i politiet er mitt ansvar, sier Killengreen.

Mottok brev Allerede i 2000 mottok Oslo-politiet et brev der de ble orientert om overvåkningen og gruppa ved navn SDU, men Killengreen sier informasjonen som tilfløt Oslo-politiet aldri nådde henne.

Hun sier at hun ikke visste om overvåkingen som skjedde ved den amerikanske ambassaden.

Politidirektøren understreker imidlertid at hun ikke vil kritisere den vurderingen som ble gjort da politiet først fikk vite om det som hadde foregått.

- Jeg er opptatt av at vi nå i etterkant går gjennom og ser hva vi kan lære og hvordan vi kan bli bedre også på dette området, sier hun til TV2.

Mens Killengreen var politimester i Oslo, deltok hun ifølge TV2 på et møte i ambassaden. Hun sier nå at det ikke kom fram i møtet at ambassaden hadde en enhet som SDU.

Ny rapport Politidirektøren fikk heller ikke kopi av en rapport beredskapsseksjonen i Politidirektoratet skrev om saken.

Til Aftenposten sier hun at hun nå har skrevet en egenrapport om saken.

- I den rapporten fremgår det at jeg ikke har hatt noen kunnskap om irregulær virksomhet eller oppbygging av en slik enhet. Og så vil jeg samtidig understreke at det er mitt ansvar alt som skjer i politiet og Politidirektoratet uavhengig om jeg har kunnskap om beslutningen eller ikke, sier Killengreen.

- Jeg fikk kunnskap om denne saken fra 2007 i forbindelse med at vi samlet inn informasjon for å forberede justisministerens redegjørelse, sier hun til Aftenposten.

Skrev brev Den 5. mai 2000 skrev sikkerhetssjefen ved Den amerikanske ambassaden et brev til den POT-ansatte Leif Seljesæter og til Oslo-politiets Odd Berner Malme, der de informerte om at de opprettet en «Observation Group» for å avdekke overvåkning mot de amerikanske fasilitetene i Oslo.

Året etter var gruppa oppe å stå i Handelsbygningen utenfor ambassaden. Amerikanerne informerte om hvordan jobben skulle gjøres:

- Disse åtte menneskene, seks av dem tidligere norsk politi og eller POT-ansatte, vil jobbe i vanlige klær sju dager i uka etter varierende turnus for å supplere og forsterke vår uniformerte lokale vaktstyrke, skriver RSO (Regional Security Officer) Bruce T. Mills i brevet.

Dette brevet benekter både POT (i dag PST) og Oslopolitiet å ha mottatt.

Ikke tillatelse Også justisminister Knut Storberget bekreftet i går at både PST og Oslo-politiet visste om overvåkingen.

- Det er aldri gitt tillatelse til etablering av en egen sikkerhetsenhet ved den amerikanske ambassaden, sa justisminister Knut Storberget (Ap) i sin redegjørelse.

Men det kom fram at både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo politidistrikt kjente til at det foregikk overvåkning av nordmenn fra et kontor utenfor ambassaden, men at de ikke hadde kommet over noe de anså som lovbrudd eller brudd på taushetsplikten. Derfor valgte politiet ikke å varsle overordnet myndighet.

Justisdepartementet har innhentet rapporter fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), samt informasjon fra Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og amerikanske myndigheter.

- Jeg forventer at irregulær praksis blir rapportert til overordnet myndighet. Med det legger jeg også til grunn at politiske myndigheter blir orientert, sa Storberget.

REDEGJORDE I GÅR: Justisminister Knut Storberget. Foto: Heiko Junge / Scanpix
REDEGJORDE I GÅR: Justisminister Knut Storberget. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer