Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Killengreen ville være sjef for PST

Fikk til svar at politidirektøren var mektig nok slik det var.

TIDLIGERE POLITIDIREKTØR: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, nå ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet, fotografert i forbindelse med ettårsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli i regjeringskvartalet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
TIDLIGERE POLITIDIREKTØR: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, nå ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet, fotografert i forbindelse med ettårsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli i regjeringskvartalet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt intervju med 22. juli-kommisjonen sier tidligere politidirektør Ingelin Killengreen at hun flere ganger foreslo overfor Justisdepartementet at PST skulle være underlagt Politidirektoratet- som hun sjøl var direktør for.

Politidirektoratet har med sine rundt 160 ansatte ansvar for alt politi i Norge - med unntak av PST.

- Mektig nok - Man ville da fått samlet sikkerhetsmiljøene ett sted, noe som ville gitt en langt bedre mulighet til koordinering, helhetlig tenking og profesjonalisering av sikkerhetsarbeidet, sier Killengren.

Dette forslaget fikk hun imidlertid aldri medhold i. Ifølge Killengreen svarte nemlig Justisdepartementet at politidirektøren var mektig nok slik det var, og at en slik omorganisering ikke var aktuell.

Killengren mente også at det hadde vært bedre om Oslo politidistrikt hadde hatt ansvar for livvakttjenesten for regjeringen og kongehuset - i stedet for PST.

Ønsket mer ansvar til POD Dermed kunne livvaktmiljøet samarbeide med sikkerhetsmiljøet til politidistriktet samt beredskapstroppen og de andre spesialenhetene, begrunnet hun.

«I krisesituasjoner ville man hatt et større felt å spille på».

Killengreen var klar på at det var en klar oppgavefordeling mellom PST og POD. PST har en rådgivningsrolle i forhold til trusselvurderinger, mens det er POD sitt ansvar å sette i gang tiltak som sikrer slottet, stortinget og regjeringsbygg, fortalte hun, og pekte på at også Justisdepartementet har bekreftet at ansvarsfordelingen var slik.

- Kunne sitte der lenge På 22. juli-kommisjonens spørsmål om hvordan Killengreen ser på regjeringkvartalets sikkerhetsstjenestes håndtering av 22. juli hendelsen, svarte hun:

- Med tanke på hvordan de håndterte hendelsen i etterkant, var de mer profesjonelle enn jeg hadde trodd. Det var svært mange flinke folk som tok mye ansvar.

Hovedproblemstillingen i følge henne var at det tok for lang tid før de oppdaget bombelen. Killengreen sier imidlertid at hun forstår hvorfor, og viser til forholdene i vaktsentralen.

- Det var et rom med skjermer over det hele, og man kunne sitte der ganske lenge før man oppdaget noe unormalt, sier hun.

Da det smalt i regjeringskvartalet i fjor sommer var Øystein Mæland politidirektør. Han hadde imidlertid bare hatt jobben i én måned. I de elleve foregående åra var det Killengreen som i stor grad hadde ansvaret for beredskapen i politiet.

Killengreen var heller ikke overrasket over Nordre Buskerud politidistrikts håndtering av Utøya-massakren.

Ingelin Killengreen ønsker ikke å kommentere inneholdet i 22. juli-rapporten utover dette:

- Jeg viser til referatet fra et langt og omfattende intervju med kommisjonen. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har bedt meg møte til høring i forbindelse med dere arbeid med kommisjonenes rapport og jeg stiller selvsagt opp og svarer på komiteens spørsmål.