JUSTERING: Det er mulig å kjøpe ulike verktøy på nettet som skrur ned kilometerstanden på nyere bilen med noen tastetrykk. NB: Mannen som var tiltalt i Sarpsborg tingrett nekter straffskyld og har anket dommen. Politiet har ingen opplysninger om hvordan kilometerstanden på den aktuelle bilen skal ha blitt justert. Faksimile fra Youtube
JUSTERING: Det er mulig å kjøpe ulike verktøy på nettet som skrur ned kilometerstanden på nyere bilen med noen tastetrykk. NB: Mannen som var tiltalt i Sarpsborg tingrett nekter straffskyld og har anket dommen. Politiet har ingen opplysninger om hvordan kilometerstanden på den aktuelle bilen skal ha blitt justert. Faksimile fra YoutubeVis mer

Kilometerstand i mai: 245 312. I august: 78 000

Mann dømt for kilometerjuks. - Det er nok dessverre mange som blir lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nok dessverre mange som blir lurt, og som bruker mer penger på bil enn de skulle, sier Nils Kristian Brekke, utreder i Codan forsikring og ekspert på bilkriminalitet.

En Østfold-mann ble i mars dømt i Sarpsborg tingrett. Mannen jobbet i et bilfirma og kjøpte en Opel Vivaro varebil på en lukket auksjon for bilforhandlere hos Oslo Bilauksjon i mai 2011 for 20 000 kroner. Kilometerstanden var da 245 312 km.

Bilen ble solgt videre via mannens arbeidsgiver til svigerinnen hans for 40 000 kroner samme dag. Han registrerte bilen hos Codan forsikring, og oppga kilometerstanden til 246 000 km.
 
Sommeren 2011 ble bilen videresolgt fra svigerinnen til tiltaltes kone. Etter videresalget registrerte han bilen på nytt hos samme forsikringsselskap, men nå med kilometerstanden 78 000 km.

120 000 kroner I oktober ble bilen meldt stjålet. Bilens pris ble oppgitt til 120 000 kroner. Forsikringsselskapet slo da alarm, og mannen ble anmeldt. Tingretten mener mannen med vilje oppga mangelfulle opplysninger om kilometerstand og bilens tilstand, for å oppnå en høyere forsikringsutbetaling enn han hadde krav på. Retten mener han må straffes med 60 dagers fengsel, hvorav 30 er betinget. Mannen nekter straffskyld og har anket dommen.

I retten forklarte mannen at svigerinnen hadde sørget for noen reparasjoner, men at han ikke visste hva. Han sier han senere fant en kvittering fra et polsk selskap hvor det stod «Opel Vivaro 2002, 75 000 km, med fakturabeløp 10 000 polske zloty».

- Vi er ikke enige med faktum som er lagt til grunn, og vi mener derfor at skyldkravet ikke er oppfylt og at tvilen må komme tiltalte til gode. Han inngikk en avtale med samme selskap begge gangene, hvis det var slik at han ønsket å utføre et bedrageri, ville det være mer naturlig om han gikk til ulike selskaper, sier advokat Javeed H. Shah.

Politiadvokat Borghild Gylvik var aktor i saken. Hun sier alle som kjøper bruktbil må sjekke om bilens tilstand svarer til oppgitt kilometerstand.

ENKELT: Verktøy for å justere kilometerstanden er relativt lett tilgjengelig. Foto: ADAC
ENKELT: Verktøy for å justere kilometerstanden er relativt lett tilgjengelig. Foto: ADAC Vis mer

- Systemet er basert på tillit. Derfor argumenterer vi også for relativt strenge straffer i slike saker av allmenpreventive hensyn, sier Gylvik til Dagbladet.

Stort problem Hvor stort omfanget av juks med kilometerstand er i Norge, er uvisst. Men ekspertene er enige: Problemet er stort. NAF mener det utgjør mellom 2,1 og 5,3 milliarder i årdet. Og det er enkelt å jukse.

Tall fra Sverige viser at ni prosent av bilene som selges i landet kan ha blitt utsatt for kilometerstand-juks. I Tyskland anslår de ifølge selskapet Carfax at 30 prosent av bruktbilene som selges kan ha blitt manipulert.

- Vi må må regne med at vi blir lurt både med biler som importeres, men også at det trikses med biler i Norge, sier Nils Kristian Brekke Brekke i Codan, som sier de tidligere har sett eksempler på at gamle drosjer med høy kilometerstand har blitt solgt igjen som vanlige personbiler med langt lavere stand.

Tidligere var det ikke uvanlig at dashbordet på biler ble åpnet, og at kilometerstanden ble skrudd tilbake. Nå skjer triksingen på litt andre måter.

- Nå er alt digitalt. Det er gjort på få sekunder av de som kan det, sier Brekke.

Selges lovlig Det er flere som markedsfører ulike verktøy for dette på nettet, noe som ikke er ulovlig, da det finnes enkelte legitime grunner til å bruke slik utstyr.

- Teknologien er så enkel at selv jeg som advokat med ti tommeltotter, brukte under 30 sekunder på å justere ned kilometerstanden med 100 000 kilometer, sa NAF-advokat André Fimreite til Vi Menn Bil i fjor.

Nytt system i Norge fra 2015 Det har til nå ikke vært noe system for å registrere kilometerstand i Norge. Men Statens vegvesen lager nå et nytt datasystem for de periodiske kontrollene som de håper vil være i stand fra 2015, hvor det også legges opp til at kilometerstand skal registreres. Opplysningene skal senere gjøres åpent tilgjengelig for alle på vegvesen.no, slik at alle kan se hele historikken. De mener det vil hindre svindel.

Kilometerstand i mai: 245 312. I august: 78 000

- De viktigste gevinstene for Statens vegvesen er å få et mer effektivt system som har bedre sikkerhet mot juks, og som oppdateres i sanntid, opplyser Leif Magne Halvorsen i seksjon for tilsyn og kontroll i vegvesenet.


Belgia har allerede et tilsvarende system, kalt Car-Pass. Der anslår de at antallet saker årlig har gått ned fra gjennomsnittelig 60 000 til 1247 i 2012.