Kim: - USA versting i menneskerettigheter

Nord-Korea opphøyer seg til dommer, og peker ut USA som versting når det gjelder menneskerettigheter.

MENNESKEHETENS BESTE VENN: Kim Jong-un har blitt forkjemper for menneskerettigheter.  REUTERS/KCNA Scanpix
MENNESKEHETENS BESTE VENN: Kim Jong-un har blitt forkjemper for menneskerettigheter. REUTERS/KCNA ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea er verdens siste stalinistiske diktatur, og diktator Kim Jong-un er beskyldt av omverdenen for å styre det kanskje mest undertrykkende regimet i verden.

FN har nylig startet formelle undersøkelser for å gjøre Nord-Koreas ledere juridisk ansvarlige for en rekke menneskerettighetsbrudd hvis, eller når, regimet faller. 200 000 mennesker skal være internert i fangleirer under umenneskelige forhold.

- Spionasje mot menneskeheten Det er i en kommentar i partiavisa Minju Joson Nord-Korea gjør seg til talsmann for universelle menneskerettigheter. Utgangspunktet er avsløringene til varsleren Edward Snowden om at USA har overvåket mennesker over hele verden. Avisa skriver at både amerikanere og utlendinger har blitt offer for en ubegrenset spionasje fra USAs side:

- Dette viser igjen klart at USA er en versting når det gjelder menneskerettighetsbrudd. Landet setter verden under sin lupe og har gjennomført spionasje mot menneskeheten, heter det.

Kritikken fra Kims rike samstemmer bra med kritikken fra amerikansk og europeiske venstreside etter at Snowden avslørte hvordan CIA og Nasjonalt sikkerhetskontor overvåker folk over hele verden elektronisk.

Men mange vil mene det er litt hult når nettopp Nord-Korea tar på seg rollen som refser for menneskerettighetsbrudd.

Kim om verdighet - Ethvert menneske har rett til å leve og utvikle seg med verdighet som et sosialt vesen. Men i det amerikanske samfunnet, der jungel-loven ennå hersker, er det bare de sterkes rett som anerkjennes, heter det videre i artikkelen som er referert av det offisielle telegrambyrået KCNA.

Utfallet mot USA har den øverste ledelsene godkjennelse. Sånn er det nordkoreanske systemet skrudd sammen.

Kim Jong-un har ledet Nord-Korea i halvannet år. I løpet av den tida har han prøvesprengt en atombombe, skutt ut av langdistanserakett, gjort kjernefysiske våpen til hjørnesteinen i landets sikkerhetspolitikk, og truet omverdenen med atomangrep.

Når han nå engasjerer seg som en som står i første rekke i kampen for menneskerettigheter, har den unge Kim tatt et nytt skritt på sin politiske karriere.