Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea:

Kim (45) forlot Nord-Korea. Seks år etter er hun desperat etter å komme inn igjen

Kim Ryon Hui er atskilt fra familien og får kanskje aldri se dem igjen.

FAMILIE SPLITTET: Det oppstår et emosjonelt øyeblikk når datteren får se morens ansikt for første gang på seks år. Familien er adskilt av den strenge grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under tre generasjoner med Kim-ledere har tusenvis av innbyggere flyktet fra nord til Sør-Korea de siste 70 årene.

Den 45 år gamle kvinnen Kim Ryon Hui er en av få som bare ønsker å reise tilbake. Hun ble adskilt fra familien da hun forlot hjemlandet i 2011.

Hun reiste til Kina for å besøke slektninger, samt for å få medisinsk behandling for en leversykdom, etter flere mislykkede behandlingsforsøk på sykehuset i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Ble fratatt passet

I et intervju med CNN forteller Hui om hvordan hun oppdaget at den medisinske behandlingen ble for dyr, slik at hun likevel ikke hadde råd til å få hjelp i Kina.

Nabolandet regner ikke nordkoreanere som flyktninger, men gir dem status som økonomiske migranter. Hvis de blir oppdaget blir de sendt tilbake til den totalitære staten og risikerer straff.

Hui ble derimot fortalt at flere kinesere pleide å reise til Sør-Korea for å jobbe, og hun bestemte seg derfor for å gjøre det samme for en stund.

45-åringen har uttalt til CNN at hun ikke var klar over at hun ikke ville få muligheten til å reise tilbake til familien da hun ga avkall på sitt nordkoreanske statsborgerskap for å reise til Sør-Korea.

Da hun innså at hun kunne risikere å ikke få reise tilbake, fortalte hun mekleren som håndterte saken at hun ikke ønsket å søke likevel, men mekleren skal ha fratatt henne passet.

Løy for myndighetene

I den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang satt ektemannen Ri Gum Ryong og datteren Ri Ryo Gun igjen og ventet på at moren skulle komme tilbake. I dag, seks år senere, skilles familien fortsatt av grensen til et av verdens mest totalitære regimer.

VÅPEN OG SOLDATER: Nord-Korea holdt ikke tilbake på noe under markeringen av Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung, som ble født for 105 år siden. Video: CNN Vis mer

Med en gang hun kom til Sør-Korea skal Hui ha meldt seg for politiet og latet som om hun var en spion - i håp om å bli deportert tilbake til Nord-Korea.

Planen feilet, og Ryong ble fengslet i to år, dømt for spionasje og bedrageri.

Statusen som kriminell hindrer henne helt fra å reise tilbake til hjemlandet, ettersom slike besøk må godkjennes av Sør-Koreas forbundsminister.

Huis foreldre, Kim Se Hwam og Jo Won Hui, forteller til CNN at tida uten datteren har vært vanskelig. Likevel hevder de at de har fått støtte fra venner og bekjente i lokalsamfunnet i den tunge tida.

Se foreldrenes reaksjon da de får se datterens ansikt for første gang på seks år i videoen øverst i saken.

Risikofylt reise

Nordkoreanere som rømmer landet kan oppleve at familer som sitter igjen straffes på grunn av deres valg.

Under et intervju med CNN forteller Thae Yong Ho, en tidligere nordkoreansk diplomat plassert i London, at hans gjenværende familie kan ha blitt sendt til fangeleire etter at han rømte til Sør-Korea med sin kone og to sønner i august 2016.

Rømninger fra nord til sør på Koreahalvøya har lenge vært et omdiskutert tema i nord, der landets ledere beskylder politikerne i Seoul for å prøve å bortføre eller lokke nordkoreanske borgere til å hoppe av, skriver NTB. Sør-Korea benekter disse beskyldningene.

I tiden etter at CNN fortalte Kims historie og besøkte datteren hennes i Nord-Korea har innslaget blitt sendt på nordkoreansk TV, der blir hun brukt som et eksempel på hvordan Sør-Korea kidnapper nabolandets innbyggere, skriver VG.

Internasjonale gnisninger

Etter at Donald Trump inntok Det hvite hus som USAs president den 20. januar i år, har den politiske situasjonen i det internasjonale samfunnet tilspisset seg ytterligere mellom verdens mektigste land.

Amerikanerne har blant annet gitt en rekke splittede beskjeder om sitt forhold til det totalitære regimet i Nord-Korea. I et intervju med CBS i slutten av april uttalte Trump at han var villig til å lempe på de tidligere proklamerte handelskravene til Kina.

Presidenten har sagt at han ser seg villig til å blidgjøre kineserne dersom de kan hjelpe ham å stoppe Nord-Koreas mange atomsprengninger og rakettoppskytinger.

I det samme intervjuet roste han den Nordkoreanske lederen Kim Jong-uns intellekt.

Foreslår diplomati

Siden januar i år har nordkoreanerne gjennomført hele fire rakettoppskytinger. Mange av rakettene som har blitt skutt opp siden 2014 har hatt en rekkevidde som når langt over FNs sikkerhetsråds grense på 150 kilometer.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Den siste testingen av en ballistisk missil ble skutt opp samme dag som FN holdt et møte om den anspente situasjonen rundt landet den 29. april i år. Ifølge flere kilder skal raketten ha eksplodert like etter oppskyting.

Den 1. mai uttalte Trump at han også er villig til å møte Nord-Koreas leder «under de rette omstendighetene» i et intervju med Bloomberg News.

Dagen etter snakket Trump og Russlands president, Vladimir Putin, om å få til et samarbeid om en diplomatisk prosess i Nord-Korea, opplyser russiske myndigheter.

AVDUKING: CNNs reporter var i Nord-Korea for å lage reportasjer. Midt på natta blir han vekket av oppassere, som forteller ham at han må ta på seg dress og forlate hotellet øyeblikkelig. Han tok med seg kamera-teamet på ferden. Video: CNN Vis mer