TALTE: I den årlige talen til Kim Jong-un, understrekte den nordkoreanske lederen at trusselen mot USA er ekte. Video: CNN Vis mer

Kim advarer USA i nyttårstale: - Jeg har atomknapp på skrivebordet

I sin nyttårstale tok Kim Jong-un til orde for å dempe spenningen mellom Nord- og Sør-Korea, samtidig som han rettet en advarende pekefinger til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vinter-OL i Sør-Korea vil være en god anledning for landet. Vi håper inderlig at OL blir en suksess.

Slik lyder de forsonende ord fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un. I sin nyttårstale åpner Kim for sende en delegasjon til lekene, og de vil, ifølge Kim, «treffe nødvendige tiltak» for å delta.

Vil kanskje delta i OL

I sin nyttårstale sier lederen i nord at han inderlig ønsker at OL i sørkoreanske Pyeongchang blir fredelig, melder NBC på Twitter. Nord-Korea vurderer å sende en delegasjon til lekene, ifølge Kim, som sier landet vil «treffe nødvendige tiltak» for å delta.

- Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen.

Han ønsker det beste for både Nord- og Sør-Korea i sin nyttårstale. Både arrangørene og myndigheten i nabolandet har gitt uttrykk for at de ønsker at Nord-Korea skal delta, men det vil avhenge av det politiske klimaet.

Nordkoreanerne meldte ikke på et kunstløpspar innen fristen i oktober, men dørene er ikke stengt for det lukkede landet. IOC kan komme til å gi utvalgte nordkoreanske utøver wildcards.

- Dette året markerer 70-årsdagen for Nord-Koreas grunnleggelse, og Sør skal være vertskap for vinter-OL. Dette året er viktig for de to landene, sier Kim.

- Burde redusere militær spenning

På tross av Nord-Koreas gjentatte missiltester det siste året har heller ikke Sør-Korea vært spesielt bekymret for at regimet skal finne på noe under vinterlekene.

- Snarere tvert imot, OL vil være en god mulighet for den nordkoreanske lederen til å sende en melding som sier at «vi vil ikke bare skape angst, vi vil også ha fred», sa Sør-Koreas statsminister Lee Nak-yon tidligere i år.

​Foreløpig ser det altså ut til at Kim har planer om å ta Lee på ordet. Kim Hyun-wook, professor ved Koreas nasjonale diplomatiske akademi. sier Nord-Korea tilsynelatende ønsker å forbedre forholdet til nabolandet.

- Nord-Korea ser ut til å forsøke å bedre relasjonene med Sør, i håp om at det kan normalisere båndene med USA. USA kan ikke legge seg opp i interkoreanske samtaler over OL, sier Kim til nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Korea ga også tidligere i desember uttrykk for at det kan være mulig å utsette landets militærøvelser med USA for å forsøke å dempe spenningen mellom de to landene på den koreanske halvøy.

Men det er på en betingelse: At Kim oppfører seg.

- Når det kommer til Nord-Sør-relasjoner så burde vi redusere den militære spenningen på den koreanske halvøy for å skape et fredelig miljø, sier Kim i sin tale.

Advarer USA

Men selv om Kim ga uttrykk for vennlige og fredelige tanker i sin nyttårstale, snakket han også om landets atomprogram og sa Nord-Korea har «fullført» sine kjernevåpen og at han nå har «en atomknapp» på skrivebordet.

- Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim i talen som ble kringkastet mandag morgen.

Dermed kan USA aldri starte en krig mot Nord-Korea, sier diktatoren. Han sier landet må masseprodusere atomvåpen og missiler.

- Disse våpnene vil bare bli brukt om vår sikkerhet er truet, sier Kim, ifølge Washington Post.

På vei inn til en nyttårsfest på sin private golfklubb, Mar-a-Lago ble USAs president Donald Trump spurt om han ville kommentere Kims nyttårstale.

- Vi får se. Vi får se, var Trumps eneste kommentar, ifølge Reuters.

Sør-Korea opplyser at de holder på med å gjennomgå talen.

Missiltester

Nord-Koreas hittil siste missiltest ble gjennomført i slutten av november. Da testet de et nytt interkontinentalt ballistisk missil, av typen Hwasong-15.

I forbindelse med missiltesten annonsert Kim at Nord-Korea endelig hadde «realisert det store historiske målet om å få statlige atomvåpen».

Om det stemmer har Kim nådd det som har vært hans store drøm siden han overtok makta i 2011. Nemlig å være en atommakt, og å være i stand til å nå USA med et missil.

Likevel kan det også være en retorisk øvelse, med politiske baktanker. Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole sa til Dagbladet at meldingen fra Nord-Korea betyr at de kan la være å teste raketter den nærmeste tida.

- De kan holde opp med å teste ganske lenge fordi de har sagt at de er ferdig, sa Ydstebø i november.

Siden han kom til makta i 2011 har Kim testet 19 langtrekkende missiler. 17 av testene har funnet sted de siste to årene.

3. september gjennomførte også det lukkede regimet i nord sin sjette og så langt kraftigste atomprøvesprengning.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer