TILTALT: Kim Andreas Kristiansen ble etterlyst etter at stefaren hans ble funnet drept og brent på et bål tre kilometer unna boligen de to tidvis bodde sammen i. Nå er han tiltalt i saken. Foto Bjørn Langsem / Dagbladet
TILTALT: Kim Andreas Kristiansen ble etterlyst etter at stefaren hans ble funnet drept og brent på et bål tre kilometer unna boligen de to tidvis bodde sammen i. Nå er han tiltalt i saken. Foto Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kim Andreas Kristiansen (23) tiltalt for drap og likskjending av stefar

- Han har en forklaring på hvorfor han gjorde det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Andreas Kristiansen (23) riskerer 21 år fengsel etter at tiltalen for drapet på stefaren Bjarte Hansen (58)  ble tatt ut i dag.

Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending, men en nedre strafferamme på åtte år.

Tiltalen er underskrevet statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter, men det er Riksadvokaten som har gitt ordren.   

Bisarre detaljer 58-åringen ble natt til torsdag 14. august i fjor drept av flere knivstikk, ifølge tiltalen, som beskriver en rekke bisarre detaljer om hvordan drapstiltalte parterte liket av stefaren.

Likdelene ble pakket inn i tekstiler og plast, fraktet til et skogsområde og tent på ved hjelp av brennbar væske samme natt, ifølge tiltalen.

Kristiansen er også tiltalt for å true med å drepe en venn dersom han ikke kjørte likdelene med bil fra huset der drapet og parteringen skjedde og fram til bålstedet.

- Han har en forklaring på hvorfor Odd Ivar Grøn i advokatfirmaet Lippestad representerer Kristiansen. Han sier at tiltalen er som forventet.

- Den er i tråd med den siktelsen som foreligger fra tidligere, sier Grøn.   Han sier at Kristiansen ser fram til å forklare seg for retten i saken. 

- Han ser fram til det, og oppfatter selv at han har en forkaring på hvorfor han gjorde det han gjorde, sier Grøn til Dagbladet.

Advokaten mener også det er elementer i Kristiansens forklaring som vil kunne gi mildere straff.  

- Vi mener det ligger ting her som vil kunne være formildende, men hva det er vil vi komme tilbake til. Han vil forklare seg om omstendighetene både den aktuelle kvelden og natta, og forhistorien, sier Grøn. 

Kristiansen har også fått vite at anklagene mot kameraten, som var siktet for medvirkning, blir frafalt.

Søkte i tyskerhuler og elv Det var i august i fjor at politiet slo drapsalarm i Øyer utenfor Lillehammer, da levningene etter en 58 år gammel mann ble funnet brent på et bål ved en turvei i kommunen torsdag 14. august. 

Politiet identifiserte den avdøde som 58 år gamle Bjarte Hansen fra Bergen, og etterlyste stesønnen hans, Kim Andreas Kristiansen fra Øyer. Så begynte en intens jakt etter Kristiansen i områdene rundt der de to bodde sammen. 

Det ledet dem blant annet gjennom eldgamle, svære tyskerhuler og på let etter gjenstander i en elv like ved et bilopphoggeri, men Kristiansen var sporløst forsvunnet. En bussjåfør fortalte seinere at han hadde kjørt 23-åringen til Lillehammer. 

Først 25. august dukket Kristiansen opp - i Nederland - der han selv meldte seg for politiet.

LES OGSÅ: Derfor hadde politiet bilder av ustraffede Kim Andreas (23).

Han erkjente i september å stå bak handlingene, men ikke straffskyld. Han godtok at han ble fengslet, men ba i retten om besøkskontroll - ikke besøksforbud.

- Han husker bruddstykker - Han husker bruddvis og bryddstykker, og forklarer seg så godt han kan om det, sa hans advokat, Geir Lippestad, da Kristiansen ble framstilt for varetektsfengsling i september. 

- Han har erkjent at det må ha vært ham som han har tatt livet av avdøde, men hvordan det kan ha skjedd kan han ikke si noe om.


Tilbake sitter en familie i sorg etter av tapet av sin 58 år gamle pappa og sønn. Advokat Nina Bråthen Hjortdal, som forsvarer familien hans, sier de har det tungt før rettssaken mot halvbroren som nå er tiltalt for drap på deres far. 

- Det er klart det er vanskelig for dem, sier hun. 

Hun fortalte i fjor at familien mente Kim Andreas var forhåndsdømt, og at familien ikke hadde konkludert slik de mente resten av landet og pressen hadde gjort. 

- Har gått sin gang - Hva tenker de nå? spurte Dagbladet før tiltalen sto klar, omlag sju måneder seinere. 

- Etterforskningen har gått sin gang. De fleste av dem skal vitne i saken, sier hun. 

Saken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett fra torsdag 9. april. Kim Andreas Kristiansen er vurdert tilregnelig av rettspsykiaterne Terje Tørrisen og kollega Helge Haugerud.