I DAG: Torsdag møter Kim Andreas Kristiansen (i midten) igjen i retten, da for å for første gang forklare seg for retten hvordan han drepte sin egen stefar i august i fjor. Her fra fengslingsmøtet i september i fjor.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I DAG: Torsdag møter Kim Andreas Kristiansen (i midten) igjen i retten, da for å for første gang forklare seg for retten hvordan han drepte sin egen stefar i august i fjor. Her fra fengslingsmøtet i september i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Kim Andreas Kristiansen (24) angrer på at han drepte og parterte stefaren sin

Skal vise rekonstruksjon av hva som skjedde drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Når drap- og likskjending-tiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) skal forklare seg i tingretten på Lillehammer i dag, skal han fortelle at han angrer på at han drepte sin egen stefar og brente ham på et bål i Øyer. 

Det forteller hans advokat, Odd Ivar Grøn, til Dagbladet. 

- Lei for det - Han er innstilt på å møte familien, kameraten (som tidligere var siktet for falsk forklaring, red. journ.) og ta ansvar for det han har gjort. Han er opptatt av å forsøke å gi svar på de spørsmålene etterlatte, pårørende og familien må ha.

- Angrer han?

- Ja, han sier han er lei for det som har skjedd. Nødverge har ikke vært noe tema, men jeg vil ikke kommentere detaljerte opplysninger, sier han når Dagbladet spør om drapet skjedde etter en langvarig konflikt.  

Kim Andreas Kristiansens stefar ble funnet brent på et bål et steinkast unna en tursti, i et skogholt i Øyer utenfor Lillehammer, i midten av august i fjor.

Rekonstruksjon i leiligheten Tre kilometer i luftlinje unna, bodde de to sammen i perioder. 

Retten skal få se et videoopptak av en rekonstruksjon som siden har funnet sted i leiligheten der drapet ifølge tiltalen skjedde. 

- Det var tiltaltes ønske, å gjøre en rekonstruksjon. Det var for å hjelpe ham huske det som skjedde. Det ble foretatt en rekonstruksjon av alt som skjedde i leiligheten, sier advokat Grøn. 

- I etterkant av rekonstruksjonen har han forklart seg veldig detaljert om det som skjedde, sier han.    Politiet sa først dagen etter de rykket ut til brannen, at det var likdeler de hadde funnet. Det tok tid å identifisere den døde som Bjarte Hansen (58) - hvilket seinere førte til en internasjonal etterlysning etter mannens stesønn - nå 24 år gamle Kim Andreas Kristiansen. 

Han var på rømmen fra politiet i elleve dager, før han meldte seg på en politistasjon i Rotterdam i Nederland, og ble fraktet hjem til Norge. 

Han er tiltalt for drap og likskjending, og risikerer opp mot 21 års fengsel. I tiltalen står en rekke bisarre detaljer om hvordan Kristiansen drepte og parterte sin egen stefar, før han pakket ham inn i tekstiler og plastposer. 
Deretter fraktet ham likdelene opp i skogen og tente på. 
- Vil renvaske kameraten Mens politiet febrilsk lette etter Kristiansen, ble en 21 år gammel bekjent av ham siktet for medvirkning i saken. 
Han ble avhørt, og politiet håpet pågripelsen ville bidra til at Kristiansen meldte seg. 
Siden har siktelsen mot mannen frafalt. Han skal vitne mot tiltalte. 

- Tiltalte er lettet over at kameraten får møte som vitne og ikke medtiltalt. I avhør har han sagt at beslutningen om å henlegge saken mot kameraten er riktig. Han er opptatt av å renvaske ham, sier advokat Grøn

21-åringen vil være det kanskje aller viktigste vitnet som skal fortelle sin versjon for retten, da han ifølge tiltalen ble truet på livet til å hjelpe Kristiansen frakte liket opp i skogholtet. 

Straffeutmålingen i fokus Fredagen er satt av til aktoratets innledningsforedrag, før Kristiansen skal forklare seg. 

21-åringen skal forklare seg om hva som skjedde og hvordan han ifølge tiltalen ble truet til å hjelpe Kristiansen etter drapet.

Kristiansen har erkjent å ha drept stefaren. 

- Straffeutmåling er hovedfokuset nå, sier hans advokat. 

I RETTEN: Kristiansens kamerat skal vitne i morgen. I dag er hans bistandsadvokat, Lorentz Stavrum, på plass i retten - sammen med bistandsadvokaten til familien som mistet sin pappa, Nina Bråthen Hjortdal. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
I RETTEN: Kristiansens kamerat skal vitne i morgen. I dag er hans bistandsadvokat, Lorentz Stavrum, på plass i retten - sammen med bistandsadvokaten til familien som mistet sin pappa, Nina Bråthen Hjortdal. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer
TILTALT: Kim Andreas Kristiansen (24). Foto Bjørn Langsem/Dagbladet
TILTALT: Kim Andreas Kristiansen (24). Foto Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer