DØMT: Kim Andreas Kristiansen i retten i dag, ni måneder etter at han drepte og parterte stefaren. Foto: Peter Talos / NTB Scanpix
DØMT: Kim Andreas Kristiansen i retten i dag, ni måneder etter at han drepte og parterte stefaren. Foto: Peter Talos / NTB ScanpixVis mer

Kim Andreas Kristiansen (24) dømt for drap og partering av stefaren

Dommen opplest i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Andreas Kristiansen (24) er i Sør-Gudbrandsdal tingrett dømt til 17 års ubetinget fengsel for drap og likskjending av sin egen stefar.

- Vi synes det var en streng dom, sier advokat Odd Ivar Grøn til Dagbladet.

Natt til 14. august i fjor knivstakk, parterte og brente Kristiansen sin egen stefar, Bjarte Hansen (58), etter en krangel hjemme i deres felles bolig i Øyer utenfor Lillehammer i Oppland.

Må ut med 850 000 24-åringen truet så en tidligere god kamerat til å hjelpe å frakte likdelene opp til et skogholt på vei opp mot Hafjell, der han foran kameraten tente på likdelene.

Aktor hadde lagt ned påstand om 18 års fengsel, men utfallet ble ett år mindre. 

- Vi ser at det tiltalte har forklart om oppveksten, har vært lagt lite vekt på under straffeutmålingen. Vi mener det burde vært lagt mer vekt på i formildende retning, sier advokat Grøn.

Kristiansen har grått i retten når han har fortalt om oppveksten sin. Han har forklart at han følte seg mobbet av stefaren, at han var dominerende og vanskelig, og at han fikk ham til å aldri føle seg verdsatt.

Men dommen inneholder, som forklaringen til Kristiansen, en hel rekke brutale og grove detaljer om hvordan han gikk løs på stefaren sin både før og etter at han var død. Den brutale parteringen begrunner Kristiansen dithen at han trodde stefaren kunne overleve alt, og at han derfor følte det var nødvendig å partere ham.

Kristiansen må betale 200 000 kroner i oppreisningserstatning til hver av de fire etterlatte barna til drepte Bjarte Hansen (58), og 50 000 kroner til kameraten han truet til å hjelpe frakte vekk likdelene, står det i dommen.

- Han synes det gikk greit å få opplest dommen. Han synes det var en tung dag, men han har forberedt seg, sier advokat Grøn. 

Advokat Grøn hadde på sin side bedt om at Kristiansen skulle slippe å betale oppreisningssummene, ifølge den 18 sider lange dommen.

- Han fikk erstatningssummen han søkte om, og uten at jeg har fått snakket med ham om det ennå, så vil jeg tro han er tilfreds med utfallet. Jeg synes beløpet er rimelig og viktig, sier den tidligere kameratens bistandsadvokat, Lorentz Stavrum.

Flere av Kristiansens pårørende var tilstede da dommen ble opplest.

- Det gikk som forventet, og vi fikk medholdt i erstatningskravene. Jeg tror de er glad prosessen har kommet langt, og så er de spente på om det blir anke eller ikke. Jeg tror det hadde vært greit å slippe, sier familiemedlemmenes bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, til Dagbladet.

- For og imot Kristiansens advokat sier de nå vil ta seg tid til å vurdere om de skal anke dommen, som ble opplest klokka 13 i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

I RETTEN I APRIL: Advokat Odd Ivar Grøn og drapsdømte Kim Andreas Kristiansen. Foto: Peter Talos / NTB Scanpix
I RETTEN I APRIL: Advokat Odd Ivar Grøn og drapsdømte Kim Andreas Kristiansen. Foto: Peter Talos / NTB Scanpix Vis mer

- Nå skal vi bruke tid på å gå gjennom det som veier for og imot. Vi må ta med i vurderingen at det ville vært en påkjenning å skulle gjøre det om igjen - men om han opplever at straffen er for streng, så veier det tyngst. Dommen var innenfor det vi var forberedt på, sier Grøn i advokatfirmaet Lippestad.

Kristiansen får fradrag for de 259 dagene han allerede har sittet i varetekt.

Politiet rykket 14. august i fjor ut på melding om brann i skogholtet, men på stedet fant de likrester som gjorde at de slo full drapsalarm.

- Nødknappen funket ikke Kristiansen pakket sakene sine og tok tog til Gardemoen, før han skrev dagbok om det som hadde skjedd og fløy til Amsterdam. Der levde han på rømmen, med sekk og telt, i elleve dager.

I retten har han tidligere forklart at han fikk nok av stefaren, som var blitt pleietrengende på grunn av sykdom.

- Jeg eksploderer, og tømmer meg for aggresjon verbalt og i oppførsel, sa han om en kveld de to satt og drakk sammen, og stefaren angivelig klagde på livssituasjonen og på den nå drapsdømte 24-åringen.  

- Jeg ble så sint akkurat der og da. Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Prøvde å trykke på den mentale nødknappen, som jeg har brukt i en årrekke og som alltid har fungert.

- Men den dagen funket ikke den. Jeg klarte rett og slett ikke holde tilbake lenger. Så jeg gikk og hentet kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som har ført meg hit i dag, sa han.

Da kameraten hans forklarte seg i retten i april, forklarte han hvordan han ble truet med inn i drapsleiligheten, der han ble tvunget til å hjelpe med å frakte vekk likrestene.

- Det var så grotesk at jeg gikk inn i en sjokktilstand. Jeg innså at jeg sto der med en gal mann, sa kameraten i retten.

Les alt om saken her.