I RETTEN: Kim Andreas Kristiansen risikerer 21 års fengsel etter å ha innrømmet å stå bak drapet på sin egen stefar. Bildet er fra sakens første fengslingsmøte. I dag møter han i Sør-Gudbrandsdal tingrett, der han ikke ønsker å bli fotografert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Kim Andreas Kristiansen risikerer 21 års fengsel etter å ha innrømmet å stå bak drapet på sin egen stefar. Bildet er fra sakens første fengslingsmøte. I dag møter han i Sør-Gudbrandsdal tingrett, der han ikke ønsker å bli fotografert. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kim Andreas Kristiansen (24) erkjenner å ha drept og partert sin stefar

I retten på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (Dagbladet): Klokka ti på ni kom Kim Andreas Kristiansen (24) inn i rettssal 1 i Sør-Gudbrandsdal tingrett, iført jeans, åpen hvit og blå ruterte skjorte og hvit t-skjorte.

På spørsmål om han erkjenner å ha drept og partert stefaren sin, svarer han kort «ja». Det samme gjør han på spørsmål om han erkjenner å ha truet sin tidligere medsiktede kamerat til å hjelpe til å frakte vekk liket. 

*Dagbladet er tilstede i retten. Saken oppdateres. 

Da Kristiansen møtte til sitt første fengslingsmøte etter å ha meldt seg for politiet i fjor, fikk pressen ta bilder av ham. Det ønsker han ikke i dag. 

Flere av 24-åringens familiemedlemmer er tilstede i retten. De skal ifølge bistandsadvokat Nina Bråthen Hjortdal overvære rettssaken. 

Aktor Iris Storås har nå begynt sitt innledningsforedrag, foran et par titalls journalister, tilskuere, familiemedlemmer, advokater, tiltalte og sorenskriver Elisabeth B. Løvold. 

Kristiansen sitter ved siden av sin forsvarer, Odd Ivar Grøn, og hører aktor forklare hva som skjedde drapsnatta. 

Elleve dager Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud har vurdert Kristiansen som tilregnelig. De sitter i midt i rettslokalet, og skal fortsette sin vurdering av 24-åringen. 

Det var 14. august i fjor rykket politiet ut på en melding om en bålbrann ved en tursti ved Hafjell i Oppland. Dagen etter annonserte de at det var gjort funn av likdeler i bålet

LES OGSÅ: Dette mener de Kim Andreas Kristiansen gjorde 14. august i fjor.

Samtidig var Bjarte Hansen meldt savnet av ett av sine barn. Vedkommende reagerte ifølge aktor på at ikke Hansen ga lyd fra seg, og ikke hadde møtt opp til en legesjekk slik han hadde planlagt.  

Det ble slått drapsalarm, og politiet etterspurte informasjon om hva som kunne ha skjedd. Men det skulle ta dem elleve dager før den etter hvert drapssiktede Kim Andreas Kristiansen meldte seg for politiet

Fulgte med Han hadde kommet seg til Rotterdam i Nederland, der han til slutt selv oppsøkte en politistasjon.  

Da hadde politiet i Gudbrandsdalen flere ganger henvedt seg direkte til Kristiansen gjennom media. De mente han fulgte med på nyhetssendingene om seg selv.

I tiltalen står det at Kristiansen stefar, Bjarte Hansen (58), døde av flere knivstikk, som beskriver en rekke bisarre detaljer om hvordan den drapstiltalte parterte liket av stefaren.

Likdelene ble pakket inn i tekstiler og plast, fraktet til et skogsområde og tent på ved hjelp av brennbar væske samme natt, ifølge tiltalen.

Han har erkjent at det var han som drepte Hansen. 

Kristiansen er også tiltalt for å true med å drepe en venn dersom han ikke kjørte likdelene med bil fra huset der drapet og parteringen skjedde og fram til bålstedet.

Hovedvitne Den 21 år gamle mannen, som først ble siktet for falsk forklaring, er hovedvitnet i saken. Han skal forklare seg på fredag. 

I dag er hans bistandsadvokat, Lorentz Stavrum, på plass i retten - sammen med bistandsadvokaten til familien som mistet sin pappa, Nina Bråthen Hjortdal. 

I går fortalte Kristiansens forsvarer, Odd Ivar Grøn, at Kristiansen i dag vil bruke sin forklaring til blant annet å fortelle at han angrer på det som skjedde.

RYKKET UT TIL BÅL VED TURSTI: Men på stedet fant politiet likdeler i bålet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
RYKKET UT TIL BÅL VED TURSTI: Men på stedet fant politiet likdeler i bålet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Han er innstilt på å møte familien, kameraten og ta ansvar for det han har gjort. Han er opptatt av å forsøke å gi svar på de spørsmålene etterlatte, pårørende og familien må ha, sa Grøn. 

- Lei for det - Angrer han? 

- Ja, han sier han er lei for det som har skjedd. Nødverge har ikke vært noe tema, men jeg vil ikke kommentere detaljerte opplysninger, sier han når Dagbladet spør om drapet skjedde etter en langvarig konflikt. 

I retten skal det i morgen, fredag, bli lagt fram en videorekonstruksjon for retten. Der skal det komme fram nøyaktig hva som skjedde i leiligheten i Øyer da 58-åringen ble drept og partert av stesønnen sin, som nå risikerer 21 års fengsel.  

- Det var tiltaltes ønske, å gjøre en rekonstruksjon. Det var for å hjelpe ham huske det som skjedde. Det ble foretatt en rekonstruksjon av alt som skjedde i leiligheten, sier advokat Grøn. 

- I etterkant av rekonstruksjonen har han forklart seg veldig detaljert om det som skjedde, sier han.  

Tyskerhuler og elv Søket etter Kim Andreas Kristiansen ledet politiet blant annet gjennom eldgamle, svære tyskerhuler og på let etter gjenstander i en elv like ved et bilopphoggeri, men Kristiansen var sporløst forsvunnet. En bussjåfør fortalte seinere at han hadde kjørt 23-åringen til Lillehammer. 

HAR ERKJENT: Kim Andreas Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HAR ERKJENT: Kim Andreas Kristiansen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Nina Bråthen Hjortdal bistår familien til avdøde, deriblant Kristiansens yngre halvsøsken. Hun har tidligere fortalt Dagbladet at flere av familiemedlemmene vil være med under rettssaken. 

Kristiansen er erklært strafferettslig tilregnelig av rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud. 

LES OGSÅ: Derfor hadde politiet bilder av ustraffede Kim Andreas (23)

BODDE HER: Far og stesønn bodde sammen i perioder her, i Kristiansens leilighet i Øyer i Oppland. De bodde i leiligheten i underetasjen, der Kripos' krimteknikere jobbet i flere dager etter at den drepte trebarnsfaren var identifisert.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BODDE HER: Far og stesønn bodde sammen i perioder her, i Kristiansens leilighet i Øyer i Oppland. De bodde i leiligheten i underetasjen, der Kripos' krimteknikere jobbet i flere dager etter at den drepte trebarnsfaren var identifisert. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer