- Kim Andreas Kristiansen har erkjent at han drepte stefaren

Forsvarer: - Nå må vi få avklart bakgrunnen for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Kim Andreas Kristiansen ankom Gjøvik tingrett rett etter klokka 1400 i bil, og ved 1430-tiden møtte han i retten. Via sin advokat Geir Lippestad samtykket Kristiansen til fotografering.

Slik Kristiansen ba om, får han forklare seg for åpen rett. Dermed kan pressen være til stede under forklaringen hans i fengslingsmøtet. Det var referatforbud fra fengslingsmøtet, men etter begjæring fra Dagbladet ble dette opphevet.

Politiadvokat Øystein Husby opplyste i retten at siktede har erkjent drapshandlingen overfor politiet.

Det kom fram i retten at Kristiansens kamerat (21), som er siktet for falsk forklaring og medvirkning til drapet, også har forklart at politiet at Kristiansen erkjente drapshandlingen overfor ham.

- Vil stå for det Kristiansen erkjenner imidlertid ikke straffskyld etter siktelsen. Han godtar at han fengsles, men ba i retten om besøkskontroll - ikke besøksforbud.

Kristiansen har forklart at han bare delvis husker det som skjedde på drapstidspunktet - men at det bare var ham selv og stefaren som var til stede i leiligheten da stefaren ble drept. Politiet har avhørt 41 vitner i saken.

- Han sier det ikke kan være andre enn ham, sier Kristiansens forsvarer, advokat Geir Lippestad.

FRAMSTILLES FOR FENGSLING: Kim Andreas Kristiansen er siktet for å ha drept sin stefar Bjarte Hansen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FRAMSTILLES FOR FENGSLING: Kim Andreas Kristiansen er siktet for å ha drept sin stefar Bjarte Hansen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Han husker bare glimtvis det som skjedde på drapstidspunktet og senere den kvelden, sier Lippestad.

Kristiansen har forklart at kameraten som er siktet for medvirkning ikke har hatt noen ting med drapet å gjøre.

Siktet for drap Kristiansen er siktet for å ha drept sin stefar Bjarte Hansen, og skulle etter planen bli framstilt for varetektsfengsling i dag kl. 13 i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Rettsmøtet ble flyttet til Gjøvik tingrett kl. 14.30, av hensyn til manglende kapasitet i tingretten i Lillehammer og av hensyn til framtidig habilitet.

Kristiansen ønsket å forklare seg for åpen rett - med pressen til stede, og fikk altså medhold i dette.

- Han ønsket åpne dører fordi han erkjenner de faktiske forholdene, og vil stå for det. Det var ordene han brukte overfor meg, sier Lippestad.

Politiet ber om fire uker varetektsfengsling med brev- og besøksforbud de første to ukene. 23-åringen har ikke erkjent straffskyld, men har sagt at han var til stede da stefaren ble drept.

Rømte til Nederland - Han svarer ja på spørsmål når det gjelder de faktiske forhold rundt drapet. Han tror han har forvoldt stefarens død, sa forsvarer Lippestad til Dagbladet i helga.

Kristiansen rømte til Nederland etter at stefaren ble funnet død, men etter at kameraten hans ble pågrepet og avhørt meldte Kristiansen seg hos politiet i Rotterdam.

Levningene av stefaren Bjarte Hansen ble funnet i et bål i skogen ved Hafjell i Oppland torsdag 14. august.

- Avklare bakgrunnen
- Det er en spesiell sak på alle måter. Det blir min oppgave som forsvarer nå å få avklart bakgrunnen for drapet. Det er viktig å understreke at han ikke erkjenner straffskyld, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

AKTOR: Politiadvokat Hans Petter Ommedal fotografert i Gjøvik tingrett. Han vil ha Kristiansen fengslet i fire uker. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

..
AKTOR: Politiadvokat Hans Petter Ommedal fotografert i Gjøvik tingrett. Han vil ha Kristiansen fengslet i fire uker. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. .. Vis mer

Lippestad har bedt om at det oppnevnes sakkyndige for å undersøke siktedes psyke.

Sakkyndige kan bli oppnevnt allerede i dag.

ANKOMMER: Den siktede Kim Andreas Kristiansen ankommer fengslingsmøtet i Gjøvik. Foto Bjørn Langsem
ANKOMMER: Den siktede Kim Andreas Kristiansen ankommer fengslingsmøtet i Gjøvik. Foto Bjørn Langsem Vis mer