FORKLARER SEG: Kim Andreas Kristiansen forklarer seg for retten. Her med en av sine advokater, Geir Lippestad, under sakens første fengslingsmøte. I retten ønsker tiltalte i dag ikke å bli fotografert. Foto Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARER SEG: Kim Andreas Kristiansen forklarer seg for retten. Her med en av sine advokater, Geir Lippestad, under sakens første fengslingsmøte. I retten ønsker tiltalte i dag ikke å bli fotografert. Foto Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kim Andreas Kristiansen sendte SMS til stefaren etter at han hadde drept ham: «Hvor er du?»

- Det var taktisk og smart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (Dagbladet): Kim Andreas Kristiansen sendte en SMS til mannen han hadde drept i det han selv mener var et «taktisk og smart» forsøk på å villede politiet. 

Det forteller han i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag. 

- Jeg informerte naboen min om at jeg var bekymret for at han ikke hadde kommet hjem. Det var greit å ha noe i bakhånd, å si at jeg hadde bekymret meg for ham, sier han til aktor Iris Storås. 

- Tenkte det var smart - Det var taktisk, å spørre hvor han var. Jeg tror jeg skrev «hvor er du?». Jeg tenkte at det var smart. Jeg husker jeg sendte melding til naboene om at jeg var bekymret for ham.

- Men jeg husker ikke at jeg sendte melding til Bjarte, sier han. 

Kristiansen risikerer 21 års fengsel for drap og likskjending av sin egen stefar i Øyer i Oppland i august i fjor.

- Hvorfor sendte du SMS-ene?  
 
- Det var med tanke på datatrafikk. Så jeg allerede da hadde sendt SMS for å spørre hvor han var, sier han.  

Ble oppringt av et søsken Tidligere i dag har 24-åringen forklart at han etter det han kaller en vanskelig bosituasjon, fikk nok av stefaren sin. 

- Jeg eksploderte, og tømte meg for aggresjon verbalt og i oppførsel, sier han.  

- Jeg ble så sint akkurat der og da. Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Prøvde å trykke på den mentale nødknappen, som jeg har brukt i en årrekke og som alltid har fungert, sier han. 

- Men den dagen funket ikke den. Jeg klarte rett og slett ikke holde tilbake lenger. Så jeg gikk og hentet kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som har ført meg hit i dag, sier han. 

- Jeg er dum og juger Aktor Iris Storås snakker om en telefonsamtale Kristiansen fikk om morgenen, etter at han hadde drept stefaren sin. Det var fra en av Hansens biologiske barn.

Vedkommende sier til Kristiansen at de bekymrer seg for faren sin. At han ikke har møtt opp til en legetime, slik han skulle. 

I RETTEN: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud har vurdert Kim Andreas Kristiansen (24) som tilregnelig. De sitter rett overfor ham i rettssalen i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud har vurdert Kim Andreas Kristiansen (24) som tilregnelig. De sitter rett overfor ham i rettssalen i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hva sier du? 

- Jeg er så dum og juger, og sier jeg ikke vet. At han har vært borte, at jeg trodde kanskje han var hos en dame. At han kanskje hadde overnattet der, sier han. 

Etter at politiet dukket opp på adressen hans, skjønte Kristiansen at det «bare var snakk om tid» før han ble tatt. Han pakket med seg det han fant og tog toget til Gardermoen.

- Den største opplevelsen  Der ventet han fra klokka 14 og fram til flyet til Amsterdam gikk klokka 19.

Han begynte å skrive dagbok.

- Jeg skjønte, da jeg satt der og stoppet opp i kappløpet, at dette kom til å være den største opplevelsen jeg på godt og vondt kom til å oppleve i mitt liv. Jeg ville dokumentere alt jeg følte mens jeg satt der. Det var så fremmed, nytt og rart. Jeg bare begynte å skrive, sier han. 

Da han var på rømmen, hadde han to alternativer, sier han. 

- Jeg kunne leve på rømmen og livnære meg på ting uten at myndighetene ville finne meg. Eller velge å ta konsekvensene for det jeg hadde gjort. Det har jeg gjort, sier han. 

- Skulle ta meg en ferie - Jeg hadde ingen erfaring med å leve på rømmen, så jeg visste ikke hva jeg gikk til. Jeg måtte stole på meg selv, og bruke de livserfaringene jeg har opparbeidet meg gjennom livsløpet. Jeg skulle bare ta meg en liten ferie, klarne hodet, sier han. 

- Jeg var ikke klar for å ta konsekvensene akkurat da, sier han om da han reiste til Nederland. 

Han forteller om tankene som løp gjennom hodet hans før han til slutt valgte å melde seg. 

- Skal jeg fortsette å løpe eller gå tilbake? Så begynner du å tenke på famillien. På (kameraten). Og så på hvordan man måtte ha begått nye kriminaliteter for å klare å overleve på rømmen. Jeg valgte å melde meg, sier han. 

Kristiansen sier han gikk i terapi for å snakke om agressjonen han følte overfor det ham omtaler som en presset hjemmesituasjon. 

- Jeg var redd for konsekvensene om jeg ikke fikk hjelp for det. Ble redd meg selv. Jeg hadde lyst til å gi gamlingen en skikkelig runde juling, sier han om stefaren sin. 

LES OGSÅ: Slik forklarer Kristiansen minuttene før drapet: - Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Men så hentet jeg kjøkkenkniven.  

Kim Andreas Kristiansen ankom rettssal 1 i Sør-Gudbrandsdal tingrett klokka 08.50, iført jeans, åpen hvit og blå ruterte skjorte og hvit t-skjorte. 

La igjen kroppsdel Han har forklart en rekke detalsjer om hvordan han brutalt parterte stefaren sin, før han truet en venn til å hjelpe ham å frakte det til skogholtet der likdelene til slutt ble funnet. 

Han sier også at han gjemte en kroppsdel i fryseren slik at politiet skulle vite at det var ham. 

- Det var så politiet ikke skulle tro det var noen andre som hadde gjort det. At noen andre skulle bli blandet inn. At de skulle vite det var meg, sier han i retten. 

Han hadde i utgangspunktet glemt kroppsdelen, som han hadde lagt inn i et kjøkkensap, men la det i fryseren før han reiste til Gardermoen. 

- Det er pussig, ellers har du jo forklart at du har forsøkt å gjemme likrestene? spør sorenskriveren. 

STORT MEDIEOPPBUD: Pressefolk fra hele landet var i Øyer da saken sto på som mest i august i fjor. Samtidig var Kristiansen på rømmen i Nederland. Foto Thomas Rasmus Skaug
STORT MEDIEOPPBUD: Pressefolk fra hele landet var i Øyer da saken sto på som mest i august i fjor. Samtidig var Kristiansen på rømmen i Nederland. Foto Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Ja. Det var fordi at jeg skjønte at politiet hadde alle delene. Jeg skjønte at slaget var tapt. Derfor la jeg det inn. Det er ikke gøy å ikke få gravlagt sin egen far, sier han nokså usammenhengende. 

På dette tidspunktet hadde politiet allerede vært på adressen. 

- Utad vil jeg være blid Tiltaltes advokat, Odd Ivar Grøn spør i 14.30-tida sin klient om oppveksten. 

Kristiansen svarer at den var preget av rus og vold.

- Det var en karussel som aldri gir seg uansett. Jeg vil si jeg overlevde. Men det er ikke noe jeg er så stolt av, og ikke liker jeg å prate om det heller, sier han. 

- Du er Kim når du er hjemme, og så er du Kim når du er i offentligheten. Det har ikke alltid vært lett å skille mellom de to. Utad vil jeg prøve å være blid og utadvent person, og hjemme vil jeg skjule meg. Stille opp. Finne en løsning på problemene, men når ett er løst, er det et annet som dukker opp, sier han. 

Når han snakker om oppveksten sin, gråter han. Tar pauser, sukker og ser ned i bordet. 

På spørsmål om han erkjenner å ha drept og partert stefaren sin, svarte han i dag morges et kort «ja». Det samme gjør han på spørsmål om han erkjenner å ha truet sin tidligere medsiktede kamerat til å hjelpe til å frakte vekk liket. 

I RETTEN: Aktor Iris Storås og Kristiansens forsvarer, Odd Ivar Grøn. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I RETTEN: Aktor Iris Storås og Kristiansens forsvarer, Odd Ivar Grøn. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer