MANNEN I MATFATET: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. REUTERS/KCNA/Files Scanpix
MANNEN I MATFATET: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. REUTERS/KCNA/Files ScanpixVis mer

Kim åpner opp Nord-Korea

Diktatoren med baby-ansiktet er ikke bare Hollywood- figuren fra virkeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke meldte det statskontrollerte nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA at landet står overfor en mulig sultkatastrofe på grunn av den verste tørken på 100 år. Åpenheten rundt dette ble betraktet som oppsiktsvekkende, for i verdens mest lukkede land er det som regel bare positive nyheter som presenteres.

Åpenhet og reformer Men i virkeligheten så har mye skjedd i Nord-Korea etter at Kim Jong-un kom til makta i desember 2011. Det dreier seg både om større åpenhet, og om økonomiske reformer som er i ferd med å etablere en egen økonomi ved siden av den statlige. Begge deler er radikalt nytt i forhold til tidligere.

Den større åpenheten dreier seg om at Kim Jong-un flere ganger har besøkt fornøyelsesparker i Pyongyang, og at hans tilstedeværelse er blitt kringkastet landet rundt. Og det dreier seg om at hans kone Ri Sol-ju til stadighet dukker opp ved hans side. Den nærmeste familie er ikke lenger en statshemmelighet.

Men særlig er det viktig med reformene i økonomien, der deler av den er privatisert, og der virksomheter får disponere egne penger, når pengene som etter planen skal betales til staten, er blitt betalt. Det har i flere virksomheter ført til at lønningene i enkelte selskaper er mangedoblet. Det er i ferd med å bli en egen klasse med mennesker som ikke er sysselsatt av staten, som opererer i en privat økonomi som er på siden av den statlige.

- De nyrike er regimetro - Mange av disse menneskene har sine egne biler og drar på ferie til Kina. Der ser de forskjellene, og hvor hjelpeløs deres egen økonomi er. Men disse menneskene er trolig ikke folk som vil reformere systemet. Snarere er de avhengig at regimet opprettholder kontrollen, og at ting i hovedsak er som de er. Med gjenneomgripende økonomiske reformer er dette mennesker som ville falle gjennom, derfor støtter de opp om regimet, sier seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI til Dagbladet.

Kim Jong-un arvet Nord-Korea etter sin far. For to år siden drepte Kim sin onkel Jang Song-taek, som hadde fått i oppgave av den eldre Kim å være en slags politisk verge for den unge Kim. I vinter og i vår har det gått en bølge av utrenskinger blant eliten, og forsvarsministeren skal være en av dem som er drept.

Men selv om personalpolitikken har sine besyndelige og blodige sider, så preges andre sider av utviklingen i Nord-Korea av en form for rasjonalitet. Man kan knapt kalle de økonomiske reformene i Nord-Korea for en overgang til kapitalisme. Det er Kim-dynastiet og regimets overlevelse som driver alle politiske prosesser i Nord-Korea.

Begrensede reformer Slagordene for større åpenhet og økonomiske reformer hos Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov var glasnost og perestroika - altså åpenhet og økonomisk gjenoppbygging. Men selv om Kims reformer kan likne, så er langt fra dette. Åpenheten om politiske utrenskinger er delvis tvunget fram av at stadig flere - også i Nord-Korea - har tilgang til mobiltelefoner og datamaskiner. Landet lar seg ikke lenger holdes hermetisk lukket. Og de økonomiske reformene dreier seg mest om behovet for å lage en buffer i tilfelle det for eksempel skulle komme en ny hungersnød, som den som herjet på 1990-tallet og tok livet av så mange som opptil en million mennesker.

Reformene har heller ikke skapt noe man egentlig kan kalle velstand. Fortsatt er hvert tredje barn under fem år underernært. 20 prosent av gravide kvinner er underernært, og to millioner mennesker holdes i live på grunn av hjelp fra FN.

Likevel er det et framskritt at de store statlige kollektivbrukene løses opp ved at grupper på fire, fem bønder kan slå seg sammen, lage sitt eget lille kollektiv, og dermed får et større personlig ansvar, og større produktivitet. Systemet er det samme som for andre deler av økonomien der reformer er innført. Når staten har fått sitt, kan bøndene beholde overskuddet, og selge det på markedene som har dukket opp rundt i landet. Mange bønder har også fått en helt privat jordlapp der de kan dyrke mat til familien, og der de kan selge overskuddet.

Men reformene er begrensede. Blant annet så nektet det nystartede og kinesisk-ledete Asiatiske investeringsfondet å inkludere Nord-Korea i sine systemer fordi Pyongyang ikke ville gi fondet de økonomiske nøkkeltallene for den nordkoreanske økonomien. Disse tallene betraktes fortsatt som en del av den nasjonale sikkerheten.

Kim Jong-un, kjendis-diktator med Hollywood-format, er ikke bare eksentrikeren fra en annen verden. Han er også en mann som gjennomfører begrensede reformer for å overleve politisk.