IDRETTSFRELST: Kim Jong Un snakker med Dennis Rodman, men ikke uten livvakt. Foto: Nord-Koreas pressetjeneste
IDRETTSFRELST: Kim Jong Un snakker med Dennis Rodman, men ikke uten livvakt. Foto: Nord-Koreas pressetjenesteVis mer

Kim arvet Kims livvakt

Nord-Koreas hersker, Kim Jong Un, har rensket ut mange av farens nære medarbeidere, men han har tydeligvis tillit til farens fremste livvakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Trygge arbeidsplasser» har ikke vært mottoet til Kim Jong Un fra han overtok makta etter farens død. I utlandet har man i spent fulgt med på hvem som har falt i unåde og hvem som har fått beholde sine verv for å se hvor Kim vil føre landet framover.

Lite vites om den mannen som flere ganger fulgte Kim Jong Il på hans utenlandsreiser til Kina. Den avdøde herskeren var særdeles vaktsom, og hans reiser til Kina ble ikke kunngjort i nordkoreanske aviser og kringkasting før han for lengst hadde krysset grensa. Bilder ble ikke offentliggjort før Kim var trygt tilbake igjen i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Tett på ryggen Det var under disse reisene til Kina at utenlandske etterretningstjenester samlet et arkiv over hvem som var i Kims følge, skriver nettstedet nknews.org, som nøye følger Nord-Korea. Etter at mange bilder av Kims følge var offentliggjort, ble det klart hvem som var herskerens «Livvakt Nummer 1». Navnet hans er, naturligvis, ikke kjent.

Andre livvakter kunne også ses på bildene, men analyser av bildene viste at disse vaktene var mest opptatt av å holde øye med omkretsen rundt Kim. «Livvakt Nummer 1», derimot, gikk alltid rett bak ryggen på Kim, og bare tolken kom nærmere kroppen til herskeren.

Samme klær? Etter Kim Jong Ils død overtok sønnen Kim Jong Un makta. Han har ennå til gode å reise til utlandet etter maktskiftet. Men han har vist seg ved to internasjonale idrettsoppvisninger i Pyongyang, hvor korvballspilleren Dennis Rodman fra USA var til stede som Kims særskilte gjest. Ved begge anledninger kan man se «Livvakt Nummer 1» like bak Kim Jong Un.

I KINA: Kim Jong Il på statsbesøk i Kina med livvakta i ryggen. Foto: Forlaget for Fremmede Språk, Nord-Korea
I KINA: Kim Jong Il på statsbesøk i Kina med livvakta i ryggen. Foto: Forlaget for Fremmede Språk, Nord-Korea Vis mer

Livvakta ser til og med ut til å ha på seg samme skjorte og samme slips, kanskje også dress, når han vokter sønnen som han hadde da han voktet faren.

IDRETTSPRESIDENTEN:Kim hilser på korvballspillerne med livvakta på plass: Foto: Skjermbilde fra nordkoreansk fjernsyn
IDRETTSPRESIDENTEN:Kim hilser på korvballspillerne med livvakta på plass: Foto: Skjermbilde fra nordkoreansk fjernsyn Vis mer