VENTER BARN: Ri Sol Ju  og Kim Jong Un under seremonien for farens dødsdag idag. Foto: REUTERS/KRT
VENTER BARN: Ri Sol Ju og Kim Jong Un under seremonien for farens dødsdag idag. Foto: REUTERS/KRTVis mer

Kim blir far

Bilder viser at diktatorens kone er gravid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under markeringen av ett-års dagen for Kim Jong Ils død nord-koreansk TV viste bilder der kona til Nord-Koreas leder trolig er høygravid.

Fjerde generasjon Kim
Kim var kledd i en mørk Mao-dress, mens kona, Ri Sol Ju, var kledd i tradisjonell mørk sørgedrakt. Over dem - inne i mausoleet - ruvet to fem meter høye statuer av far og farfar Kim. Det har blitt spekulert i om Kims kone er gravid etter at hun har vist seg ved tidligere anledninger. Under dagens seremoni var magen større.

Det er snakk om fjerde generasjon Kim som er i anmarsj. Hvis det blir en gutt, og hvis regimet lever så lenge, er den kommende babyen en sterk kandidat til å ta over i verdens eneste stalinistiske familiedynasti. Familien Kim har styrt Nord-Korea siden Kim Il Sung grunnla staten i 1948.

Telegrambyrået Reuters understreker at det ikke er noen offisiell bekreftelse på graviditeten. Men det er ingen grunn til å vente åpenhet om slike spørsmål i verdens mest lukkede land.

Den forestående fødselen vil trolig bidra til å bygge legitimitet for den unge lederen som ennå ikke var 30 da han tok over for sin far for et år siden.

Raketter for far
Men viktigere for legitimiteten er trolig den satelitten Nord-Korea klarte å skyte opp i forrige uke. Satelitten ble skutt opp blant annet for å markere farens dødsdag. Utskytingen ble feiret av tusenvis av mennesker i hovedstaden Pyongyang, men det er uklart i hvilken grad de nord-koreanske militære hadde kontroll over satelitten. En tilsvarende utskyting i april - fra å feire 100-åra dagen for Kim Il Sungs fødsel - var en fiasko. Satelitten havnet i havet rett etter at den ble skutt ut.

Choe Ryong Hae som regnes som den fremste politiske strategen blant Nord-Koreas generaler, sa sette om raketten:

- Vi har stolt vist fram den store Kim Il Sung, Kim Jong Il, og Korea for hele verden, melder Reuters.

Verden protesretre
Omverdenen protesterte heftig mot utskytingen fordi man frykter at rakett-teknologien kan gjøre Nord-Korea i stand til å produsere langdistanseraketter som kan bære atomstridshoder. Når nord-koreanerne mestrer teknologien kan en slik rakett nå USAs vestkyst.

På «familiebildet» fra mausoleet idag var også Kims onkel Jang Song Thaek, og tante Kim Kyong Hui, som er søsteren til Kim Jong Il. De to er regnet som Kim Jong Uns viktigste politiske støttespillere.

Rakettutskytingen var viktig, først og fremst fordi den øker prestisjen til de militære. Farens slagord om «militæret først» er vanskelig for sønnen å endre. Men det spekukleres i at den unge Kim vil innføre økonomiske reformer etter kinesisk modell. Nord-Korea er trolig et av verdens mest vanstyrte land.