TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Trumps angrep på Iran:

- Kim er nok sjeleglad for at Trump er president

I fjor hudflettet Donald Trump Nord-Korea og Kim Jong-un. I år varr fokuset rettet mot Iran.

Mye var som forventet under Donald Trumps tale foran FNs hovedforsamling tirsdag: Skryt av USAs «blomstrende» økonomi, gjentakelse av pengekravet mot NATO-land og budskapet om «America first».

Samtidig ulmet det en konflikt i salen. I mai trakk USA seg fra Iran-avtalen, mens det utspant seg en brutal ordkrig mellom Trump og Irans president Hassan Rouhani et par måneder seinere.

Under ordkrigen ble det framsatt en advarsel til USA om å «ikke leke med løvens hale», hvorpå Trump slo tilbake med at om Iran truer USA igjen vil de «lide konsekvenser få har lidd».

HARDT UT: USAs president Donald Trump gikk hardt ut mot sosialisme i sin tale til FNs hovedforsamling. Video: AP Vis mer

Til angrep på Iran

I forkant av talen gjorde Trump det klart at han ikke vil møte Rouhani under FN-toppuka, men at Irans president «sikkert er en vidunderlig mann». Mens i selve talen hyllet han Nord-Korea og Kim Jong-un og rettet kraftig skyts mot Iran.

Han gjorde det blant annet klart at han mener at Iran sprer «død og ødeleggelse» i Midtøsten.

- Vi ber alle land om å isolere Irans regime. Landets ledere plyndrer Irans ressurser. Det er et korrupt diktatur som ikke respekterer landegrenser. Irans naboer betaler dyrt, sa Trump.

Deretter forsvarte presidenten USAs beslutning om å trekke seg fra Iran-avtalen, og understreket at USA støtter det iranske folket.

- Iran-avtalen førte til at landets militærbudsjett økte med 40 prosent

- Annerledes

Ekspert på iranske forhold og atomnedrustning ved NUPI, Sverre Lodgaard, sier at det er en vesentlig forskjell på konflikten med Nord-Korea som vi så i fjor, og konflikten med Iran.

- Presset som var rettet mot Nord-Korea i fjor, er nå flyttet over til Iran, sier Lodgaard og forteller at konflikten med Iran er mer ondartet:

- USA har hatt en fiendtlig holdning til Iran siden revolusjonen i 1979, og tanken på regimeskifte har aldri sluppet taket, sier Lodgaard.

USA-ekspert ved NTNU, Jo Jakobsen, peker også på utviklingen fra i fjor hvor Kim Jong-un ble omtalt som «rakettmann» på «selvmordstokt». Mens regimelederen i år ble omtalt i mer positive ordelag.

- Det ligger en enorm absurditet i det, for i realiteten er det ingenting som har endret seg. Kim Jong-un er nok sjeleglad for at Trump er president, sier han.

Spår avtalens død

Videre sier Jakobsen at det er en kontinuitet i at Iran av USA blir identifisert som det store problemet i Midtøsten, og at det delvis kommer på bakgrunn av ønsker fra Israel, Saudi-Arabia og Emiratene.

Lodgaard sier at om de andre landene i Iran-avtalen velger å beholde den, så kan USA bli stående ganske alene. Jakobsen spår derimot at flere land vil trekke seg fra avtalen, og betegner USAs valg om å trekke seg som «et forferdelig prestisjeproblem for Europa».

- I praksis vil medlemmene av Iran-avtalen vite at om de handler med Iran, så vil de ikke lenger kunne handle med USA. Det betyr at de fleste vil trekke seg på sikt.

- USAs økonomiske tyngde er så stor at det er vanskelig å se for seg at avtalen overlever.

Ønsker regimeskifte

Begge ekspertene er enige om at USAs store ønske, er et regimeskifte i Iran. Jakobsen sier at det blant annet dreier seg om at Israel og Saudi-Arabia ser på dem som sin største sikkerhetsmessige trussel.

- Valget om å trekke seg, dreier seg ikke om atomaspektet ved avtalen. Men om Irans innflytelse i Midtøsten. Ved å stramme voldsomt til med sanksjoner, ønsker USA nå å knekke økonomien deres, slik at de trekker seg ut av Syria, Libanon og Jemen.

Avslutningsvis synes Jakobsen at Iran-konflikten gjenspeiler maktforholdet i verden:

- Det viser hvor lite betydningsfull Europa er økonomisk i forhold til USA. Samtidig som det viser hvor viktig Kina og Russland er i det hele. Det framstår som en miniatyrutgave av maktforholdet i verden.