Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim etter feiringen: - Vi er en ansvarlig stat som vil strebe etter atomnedrustning

Nord-Koreas leder endrer retorikk under partimøte.

 SKIFTER TILSYNELATENDE STIL:  De seneste uttalelsene til Kim Jong-Un er mer diplomatiske enn de har vært den siste tiden. Foto:  KCNA/via REUTERS
SKIFTER TILSYNELATENDE STIL: De seneste uttalelsene til Kim Jong-Un er mer diplomatiske enn de har vært den siste tiden. Foto: KCNA/via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua Agency News skal Kim Jong-Un ha uttalt at Nord-Korea ønsker nedrustning.

Utspillet fra landets leder kommer under det nord-koreanske kommunistpartiets første kongress siden 1980.

- Som en ansvarlig stormakt med atomvåpen, vil vi kjempe for verdensomspennende nedrustning og oppfylle våre internasjonale ikke-spredningsforpliktelser, sa Jong-Un ifølge KCNA.

Retorisk endring Ifølge det statseide mediet, skal Kim Jong-Un også ha sagt at han er villig til å normalisere forholdet til nåværende fiendtlige stater.

Dersom Kim Jong-Uns løfter gir seg utslag i reell politikk fra regimet, så representerer det en radikal endring i Nord-Koreas utenrikspolitikk.

Etter at landet i 2003 trakk seg fra Ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT), har Nord-Korea flere ganger truet med å avfyre atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpen mot andre land.

Har vært offensiv Senest denne uka hyllet Jong-Un landets vitenskapsmenn for hvor langt de hadde kommet i utviklingen av atomteknologi.

Landet hevdet også i januar at de hadde utført en vellykket sprengning av en hydrogenbombe, noe landets leder, Kim Jong-Un, fulgte opp måneden etter ved å sende en missil opp i verdensrommet.

BBC skriver at disse handlingene, fordømt av land som Japan, Sør-Korea og USA, har ført til innstrammede internasjonale sanksjoner mot Nord-Korea.

Sanksjoner kritisert av vitenskapsmenn Dette kritiserte flere tidligere nobelprisvinnere i Beijing igår.

- De tøffe sanksjonene er en trussel mot helsen til landets befolkning, og også mot at Nord-Korea skal utvikle seg, uttalte gruppen bestående av blant annet Aaron Ciechanover, som vant nobelprisen for kjemi i 2014.

- Det rammer utviklingen i landet veldig hardt. Det er synd, sa nobelprisvinner i medisin, Richard Roberts, under samme arrangement arrangert av International Peace Foundation, ifølge BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!