Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim etter møtet med Sør-Korea: - Klar for å skrive ny historie

Spiste middag sammen og diskuterte spenningen på koreahalvøya, ifølge Nord-Koreas nyhetsbyrå.

HISTORISK MØTE: For første gang på ti år, er en sørkoreansk regjeringsdelegasjon på plass i Nord-Korea. Chung Eui-yong hilser på Kim Jong-un. Foto: NTB scanpix
HISTORISK MØTE: For første gang på ti år, er en sørkoreansk regjeringsdelegasjon på plass i Nord-Korea. Chung Eui-yong hilser på Kim Jong-un. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang på ti år er en sørkoreansk regjeringsdelegasjon på plass i Nord-Korea.

En delegasjon fra Sør-Korea, ledet av nasjonal sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong, var mandag på plass i Nord-Koreas hovedstad for å møte Kim Jong-un.

Ifølge Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA fikk delegasjonen fra sør en «varm velkomst».

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

- Åpenhjertig samtale

Under møtet skal Kim Jong-un ha sagt at landene «skriver ny historie om en nasjonal gjenforening», skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge KCNA skal tema under møtet ha vært tiltak som kan lette på spenningen på Koreahalvøya.

- Han hadde en åpenhjertig samtale med regjeringsdelegasjonen fra sør om problemene som har oppstått i forsøket på å bedre nord-sør-forholdet og sikre fred og stabilitet på halvøya, skriver nyhetsbyrået, melder NTB.

MIDDAG: Kim Jong-un satt til bord med den sørkoreanske delegasjonen. Foto: NTB scanpix
MIDDAG: Kim Jong-un satt til bord med den sørkoreanske delegasjonen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Møtet skal ifølge Kim ha vært en allsidig dialog som har dreid seg om «kontakt, samarbeid og utveksling», skriver AP.

Delegasjonen fra sør ankom Pyongyang mandag ettermiddag og om lag tre timer seinere spiste de middag med Kim Jong-un. Delegasjonen fra blir i hovedstaden til tirsdag og da skal de møte flere nordkoreanske representanter.

Når delegasjonen er tilbake i Seoul igjen etter det to dager lange besøket, skal de utarbeide en rapport som skal overrekkes amerikanske myndigheter. Rapporten skal inneholde hva som ble tatt opp på møtet og videre arbeid med å roe ned spenningen på koreahalvøya. AP skriver at det er mange i Sør-Korea og i USA som lurer på hva de konkret kom fram til under møtet.

Ny historie
AP melder at Kim skal under møtet ha sagt at han gjentatte ganger gjorde det klart at han er villig til å gjøre båndene mellom nord og sør sterkere og «skrive ny historie om nasjonal gjenforening» med Sør-Korea.

«Den nye historien» om Nord-Korea og Sør-Korea er allerede i gang. Det er første gang sørkoreanske tjenestemenn har møtt Nord-Koreas leder siden han tok over makta etter sin far i 2011.

Det at en sørkoreansk delegasjon skulle møte Kim Jong-un nå var det nok få som trodde for bare tre måneder siden.

Sjarmoffensiv ga samtaler

Situasjonen på Koreahalvøya har vært svært spent i lang tid og i en periode så det ut til å bryte ut krig. Utallige ganger har Kim Jong-un truet USA, og Donald Trump har slått tilbake med samme mynt, ved å blant annet kalle Kim for «rakettmannen». Det har heller ikke bedret på situasjonen at Nord-Korea testet sine missiler en rekke ganger i fjor.

Men siden i forkant av OL i Sør-Korea - og underveis i det som har vært omtalt som «fredslekene» - har spenningen roet seg mellom landene.

Besøket som ble innledet mandag er svar på et tilsvarende besøk som Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong ledet til Sør-Korea under åpningen av OL. Hennes besøk var sett på som en sjarmoffensiv og resulterte i overrekkelse av invitasjon til Moon om å delta i et toppmøte i Nord-Korea. Nord-Korea fulgte deretter opp med å sende en delegasjon til avslutningsseremonien. Da overbrakte nordkoreanerne budskap om at regimet vil snakke med USA.

Atomvåpen på agendaen

Før avreise fra Seoul uttalte den sørkoreanske delegasjonens leder Chung at han skulle frambringe et budskap fra Moon om viktigheten av å gjøre Korea-halvøya atomvåpenfri og å oppnå varig fred, skriver NTB.

- Vi planlegger omfattende diskusjoner om fortsettelsen av samtalene mellom våre to land og betingelser for å opprette dialog mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet, inkludert USA, sa Chung før avreise til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Chung er president Moon Jae-ins øverste sikkerhetsrådgiver. Han leder en delegasjon høytstående tjenestemenn, og målet er å avverge en mulig konflikt mellom de to naboene, skriver NTB.

Utfallet av den gryende kontakten mellom de to landene på halvøya er så langt ukjent. Nord-Korea har til nå insistert på at det ikke må foreligge betingelser for å starte fredssamtaler. USA har på sin side krevd at Nord-Korea må ta konkrete skritt for å vise vilje til å skrinlegge atomvåpenprogrammet, før samtaler kan komme på tale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!