Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim fjerner alle «barnevaktene»

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, har, ved å henrette sin onkel, fjernet samtlige av de sju «barnevaktene» som faren hadde satt til å passe på ham.

UTRENSKET: Jang Song-thaek føres inn i retten med håndjern for å bli dømt til døden. Kim Jong-un har nå fjernet alle fra den gamle garden som hans far hadde satt til å passe på ham. Foto: REUTERS / Scanpix / Yonhap
UTRENSKET: Jang Song-thaek føres inn i retten med håndjern for å bli dømt til døden. Kim Jong-un har nå fjernet alle fra den gamle garden som hans far hadde satt til å passe på ham. Foto: REUTERS / Scanpix / Yonhap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Kim Jong-il, faren til dagens leder, døde i desember 2011 hadde han utnevnt et slags «formynderråd» rundt sin unge sønn for å sikre ham som tronfølger. I Sør-Korea kalte man dette for «sjuerbanden», de som gikk på begge sider av bårebilen med den døde lederen.

Teatralsk
I den viktigste og mest teatralske palassrevolusjonen etter at han overtok makta etter farens død i 2011 har Kim Jong-un kvittet seg med den siste av sine oppassere, onkelen Jang Song-taek. Han gikk for å være nummer 2 i regimet, og var gift med Kim Kyung-hui, søstera til Kim Jong-il.

Vanligvis har utrenskningene foregått noe mer forsiktig, om enn brutalt. Denne gang ble Jang arrestert søndag 8. desember midt under et møte i politbyrået i sentralkomiteen i Kommunistpartiet og ført ut av to soldater, mens alle så på og Kim Jong-un tronet på podiet.

Dette var noe hele politbyrået skulle se. Og bilder av opptrinnet ble offentliggjort. Dette skulle også folket og utlandet få se.

Jan ble så torsdag vist fram med håndjern da han kom til en militær domstol torsdag 12. desember for å bli dømt til døden og like etterpå henrettet. Statlig fjernsyn og partiorganet Rodong Sinmun har forklart de «uhyrlige forbrytelsene» som «banden til Jang», som gruppa kaller der, har utført. Det er ingen tvil om viljen til å statuere et eksempel.

To av de nærmeste medarbeiderne til Jang i Kommunistpartiet, Ri Yong-ha og Jang Soo-kil, ble henrettet i midten av november. Andre er også utrensket, uten at deres skjebne er kjent.

Maktkamp
Åpenbart har det foregått en maktkamp innad i regimet fra våren 2012, bak den tilsynelatende stabiliteten som utlandet har sett, mener analytikere. Tidligere forsøkte regimet å gi et bilde av den nye, unge lederen som jovial, moderne og menneskelig varmere enn sin far.

Men Kim Jong-un har endret seg fra en ung leder omgitt av «barnevakter» fra den gamle garden til i vår da han sto fram som krigerhøvdingen med flammende uttalelser som økte spenningene på den koreanske halvøya kraftig.

Kim har rensket ut hele toppen i det militære hierarkiet. Den første til å falle var forsvarssjefen Ri Yong-ho, som ble avsatt i juli 2012. Fire forsvarssjefer etterfulgte hverandre på halvannet år. Og etter å ha festet grepet om de militære er det nå i partiet Kim rydder opp. Dette er samfunnets to maktpilarer.

Ut av skyggen
Men de politiske analytikerne spør seg likevel hva som er den utløsende og umiddelbare årsaken til noe så drastisk som å henrette onkelen. Jan kan, som anklagen lyder, ha ledet ei gruppe som utfordret Kims makt. Jan kan ha kommet på kanten med de militære. Jan kan være for Kina-vennlig etter andres syn. Kona hans, Kim Kyong-hui, som sies å være sjuk, kan ha latt være å støtte ham eller ute av stand til å redde ham.

Kim Jong-un kan uansett ha følt behov for å komme ut av farens skygge og vise for alle hvem som nå er sjefen. Men dette vil utvilsomt få mange i eliten til å tenke seg om. Og det kan skape misnøye i rekkene.