«SIGNERING»: Donald Trump og Kim Jong-un satte av noen sekunder til pressen midt under møtet i Singapore. Trump sa at ting går «bedre enn noen kunne ha drømt om». Video: CNN Vis mer

Kim forplikter seg til å jobbe for full atomnedrustning på Korea-halvøya

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mens Nord-Korea lover å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya.

- Nord-Korea forplikter seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya, heter det i dokumentet som Donald Trump og Kim Jong-un undertegnet etter toppmøtet tirsdag, og som AFP har fotografert.

Teksten nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse.

I dokumentet heter det også at nye relasjoner mellom USA og DPRK (Nord-Korea) skal etableres, og at utenriksminister Mike Pompeo og en høytstående nordkoreansk tjenestemann skal møtes så snart som mulig.

I dokumentet, som oppsummeres i fire punkter, heter det også at de to partene skal lete etter og repatriere levninger av dem som ble drept under Koreakrigen.

SIGNERT: Donald Trump viser fram dokumentet han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har signert. Foto: AFP / NTB Scanpix
SIGNERT: Donald Trump viser fram dokumentet han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har signert. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Brevets fire punkter

1. USA og Nord-Korea forplikter seg til å etablere nye relasjoner i tråd med ønsket om at landenes folk ønsker fred og velstand.

2. USA og Nord-Korea vil slutte seg til arbeidet med å bygge et varig og stabilt fredsregime på Korea-halvøya.

3. Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Korea-halvøya.

4. USA og Nord-Korea forplikter seg til å spore opp levninger av krigsfanger/savnede personer, inkludert hjemsendelse av dem som allerede er identifisert.

KAOS: Det var full stans i trafikken i store deler av Singapore i like før Kim Jung-un og Donald Trump møttes på øya Sentosa. Flere skuelystne hadde møtt opp langs veien i håp om et glimt. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer