Kim går i krigen mot Koreas Robin Hood

Den nord-koreanske lederen skal ha gitt ordre om å ødelegge alle cd'er med tittelmelodien til filmen om en gammel helt.

GÅR I KRIGEN: Kim Jong Un har med seg tungt skyts når han går i krigen mot historiske helter. Foto: Xinhua/KCNA/NTB/Scanpix
GÅR I KRIGEN: Kim Jong Un har med seg tungt skyts når han går i krigen mot historiske helter. Foto: Xinhua/KCNA/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er det koreanske nettstedet som på engelsk heter Daily NK som rapporterer dette. Nettstedet består av flere dissidenter som har hoppet av til Sør-Korea, og har et økende antall kilder inne i verdens mest lukkede land, Nord-Korea.

1500-talls helt
Dekretet Kim Jong Un har underskrevet styrker sensuren av cd'er, og forbyr utenlandske sanger, og altså tittelmelodien til en film om Im Kkeok Jeong, en koreansk helt og kult-figur fra 1500-tallet som er en koreansk Robin Hood figur.

Det er det nord-koreanske arbeiderpartiets propagandaavdeling som har laget en utvidet liste over forbudt musikk, sier flere kilder fra inne i Nord-Korea til Daily NK.

- Det lokale propagandakontoret får tillitsmenn til å samle inn kassetter og cd'er fra folks hjem, og høre gjennom dem. Hvis bare en sang er på lista over forbudte sanger, så ødelegger de hele greia, sier kilden.

Sosialistisk helt Angrepet på Im Kkeok Jeong er spesielt, fordi han er en viktig figur i Koreas fortelling om seg selv. Im var overklassens fiende, og stjal fra de rike og ga til de fattige. I 1500-tallets Korea, under Josean-dynastiet, tynget adelen bøndene med høye skatter, samtidig som bøndene ble fratatt land. Im Kkeok Jeong ledet bondeopprør mot den forhatte adelen, men ble til slutt tatt og henrettet.

Nord-Koreas Robin-Hood går rett inn i rollen som fattigfolks helt i fortellingen om helten som gjør opprør mot urett og uretttferdighet, det er en fortelling som tradisjonelt passer sosialistiske ideologer godt. Tidligere har historien blitt brukt i nord-koreansk propaganda nettopp på denne måten.

Den nord-koreanske forfatteren Hong Myang Hui skrev en bok om Im Kkeok Jeong, som åpenbart ble godtatt av propagandaapparatet til den unge Kims bestefar, og Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung.

Redd heltefigurer At sanger som hyller Im Kkeok Jeong nå er forbudt tyder på at regimet er redd for heltefigurer som kan inspirere til opprør mot det FN mener er verdens mest utspekulert onde regime.

Men dekretet om den forbudte musikken skaper ifølge Daily NK motstand.

- I det siste har dekretet ført til slåssing mellom beboere og tillitsmenn. Noen kvinner har blitt så sinte at de har stormet inn i kontorene til de lokale propagandamyndighetene og klaget over at de har ødelagt deres ting uten engang å informere dem, sier en kilde inne i Nord-Korea til nyhetbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer