HAR EN PLAN: Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un har en plan for hvordan det isolerte landet kan gjennomføre et rakettangrep mot den amerikanske øya Guam, ifølge nord-koreansk statlig nyhetsbyrå. Foto: KCNA via REUTERS/File Photo
HAR EN PLAN: Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un har en plan for hvordan det isolerte landet kan gjennomføre et rakettangrep mot den amerikanske øya Guam, ifølge nord-koreansk statlig nyhetsbyrå. Foto: KCNA via REUTERS/File PhotoVis mer

Kim har fått plan for Guam-angrep

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har blitt orientert om en plan for et mulig rakettangrep mot Guam, opplyser det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har truet med å angripe den amerikanske øya i Stillehavet og varslet nylig at planene for et slikt angrep skulle være klar innen midten av august. USA har både en marine- og en flybase på den strategisk plasserte øya.

– Kim studerte planene lenge og diskuterte dem med høytstående offiserer mandag under en inspeksjon av overkommandoen for de strategiske styrkene som kontrollerer Nord-Koreas missiler, melder KCNA. Det er nå opp til den eneveldige lederen å ta en beslutning om hvorvidt et angrep skal gjennomføres.

Tror ikke på snarlig krig

Til tross for den tilspissede situasjonen, forsikret CIA-sjef Mike Pompeo i helgen at det ikke foreligger noen umiddelbar fare for en militær konfrontasjon mellom USA og Nord-Korea.

– Det er ikke noe som er nært forestående i dag. Jeg har hørt folk snakke om at vi er på randen av atomkrig, men det finnes ingen etterretningsinformasjon som indikerer at vi er kommet dit, sa Pompeo. Samtidig sier han at sannsynligheten for at en atomrakett kan nå Denver utgjør en svært alvorlig sikkerhetstrussel.

Pompeo sier amerikansk etterretning har «ganske god peiling» på hva som foregår i Nord-Korea. Han tror landet vil fortsette sitt rakettprogram sitt så lenge Kim Jong-un er leder.

– Kommer til å angre

President Donald Trump var langt skarpere i tonen da han sa at Kim kommer til å angre dersom han angriper USA. Han har blant annet lovet «ild og vrede» hvis Nord-Korea fortsetter å true landet med atomvåpen.

Nord-Korea gjennomførte sist en testoppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil i slutten av juli. Ifølge myndighetene i Pyongyang fløy raketten 1.000 kilometer før den landet i Japanhavet.

(NTB)