Kim hylles med pris tidligere gitt til Mahatma Gandhi og Aung San Suu Kyi

For «global statsmannskunst».

HYLLES: Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har av Indonesia blitt hedret med det de kaller en «pris for global statsmannskunst». Det er Sukarno-senteret som deler ut prisen, og nyheten ble annonsert av Rachmawati Soekarnoputri, datteren til Sukarno som var landets første president. Det skriver The Jakarta Globe. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix
HYLLES: Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har av Indonesia blitt hedret med det de kaller en «pris for global statsmannskunst». Det er Sukarno-senteret som deler ut prisen, og nyheten ble annonsert av Rachmawati Soekarnoputri, datteren til Sukarno som var landets første president. Det skriver The Jakarta Globe. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har av Indonesia blitt hedret med det de kaller en «pris for global statsmannskunst».

Det er Sukarno-senteret som deler ut prisen, og nyheten ble annonsert av Rachmawati Soekarnoputri, datteren til Sukarno som var landets første president. Det skriver The Jakarta Globe.

- Vi vil gi prisen til president Kim Jong-un for hans videreføring av idealene til landets store leder Kim Il-Sung og kampen mot imperialismen, sier hun.

Oppfølger Prisen har tradisjonelt blitt delt ut til personer som på et eller annet vis har bidratt til fred og utvikling. Blant de tidligere vinnerne finner vi blant annet Aung San Suu Kyi og Mahatma Gandhi.

Soekarnoputri gjorde også oppmerksom på at nettopp Kim Jong-uns bestefar, Kim Il-Sung, har fått prisen tidligre, og hun beskriver den avdøde lederen som en «helt som sto for uavhengighet og fred».

- Dette blir med andre ord en oppfølger hvor vi gir prisen til Kim Jong-un for hans arbeid mot ny-kolonialisering.

Søster til makta For bare halvannen uke siden ble det klart at diktatoren har valgt å innsette sin egen søster, Kim Yo-jong, som sjef for landets propagandadepartement. Det vil igjen si at hun nå skal bistå med å «konsolidere makta til Kim Jong-un».

Det er den nordkoreanske avisa Daily NK som sier de har fått denne informasjonen fra en kilde som må forbli anonym av hensyn til vedkommedes sikkerhet.

Kilden mener også at det er Kim selv som har tatt initiativ til å få søsteren inn i de fremste rekkene av maktapparatet, og at han har stor tiltro til henne.

- Det blir sagt at han har full tillit til sin søster, sier kilden, og peker på at det faktum at hun er en del av den nærmeste gudommelige blodlinja som en viktig årsak.

Mannen som måtte vike for at lillesøsteren til landets overhode skulle få jobben, er den 89 år gamle veteranen Kim Ki-nam. Kim Jong-un skal ha karakterisert arbeidet hans som «under pari», og han har nå fått en seremoniell rådgiverrolle uten nevneverdig makt.

Han har vært en del av parti-apparatet helt siden 1960-tallet.

Tørke Samtidig er det indikasjoner på at landet også er i trøbbel. I juni kom det nemlig noe så sjeldent som en bønn om hjelp fra det lukkede landet etter at det ble klart at den verste tørken på hundre år er på vei.

Tørke har ført til at mer enn 30 prosent av risåkrene har sprukket opp skriver BBC - i et land hvor ett av tre barn under fem år er underernært fra før. 

På 90-tallet døde så mange som én million nordkoreanere i hungersnød, til tross for stor hjelp fra det internasjonale samfunnet. 

FN er svært bekymret for matmangelen, og slår fast at det i 2014 var det laveste nedbørsnivået på de 30 årene det har vært ført statistikk. 

Hvis værfenomenet El Niño fører til mer tørke i år, kan situasjonen bli enda verre i 2016, ifølge FN

Både New York Times og BBC sine korrespodenter i Sør-Korea understreker at det ikke finnes bevis for å kunne slå fast at dette er en verste tørken på 100 år i Nord-Korea. 

Men korrespondent Stephen Evans i BBC melder at situasjonen må være alvorlig - og at det er uvanlig at Nord-Korea nærmest ber om hjelp utenfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer