Svært usikker: Pyongyangs FN-ambassadør, Kim In Ryong, sa mandag at situasjonen på Koreahalvøya er svært usikker. Foto: Bebeto Matthews /AP / NTB Scanpix
Svært usikker: Pyongyangs FN-ambassadør, Kim In Ryong, sa mandag at situasjonen på Koreahalvøya er svært usikker. Foto: Bebeto Matthews /AP / NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea

Kim In Ryong advarer: - En atom­krig kan bryte ut når som helst

Videre mener FN-ambassadøren at Nord-Korea har rett til å utvikle atomvåpen i selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden Nord-Koreas atomprøvesprengning 3. september har ordkrigen mellom dem og USA eskalert i en voldsom fart. Den siste til å gå hardt ut er Pyongyangs FN-ambassadør, Kim In Ryong.

I Generalforsamlingens første komité mandag sa han at situasjonen på Koreahalvøya er svært usikker, og at en atomkrig kan bryte ut når som helst.

Videre fulgte han opp med å hevde at ingen andre land har blitt utsatt for en så ekstrem og direkte atomtrussel fra USA siden 70-tallet, og at Nord-Korea har rett til å lage atomvåpen i selvforsvar, ifølge AP.

I august var FN-ambassadøren også bastant på at Nord-Korea ikke vil forhandle om atomvåpenprogrammet, så lenge USA fører en fiendtlig politikk.

- Så lenge USA fortsetter sin fiendtlige politikk, kommer vi aldri til å være villige til å forhandle om programmet. Vi kommer heller ikke til å vike fra vår vei til å bli en atommakt, sa Kim In Ryong den gang ifølge Reuters.

USAs president Donald Trump har blant annet kalt Nord-Koreas leder Kim Jong-un for «rakettmannen» og «gærningen», og truet med total utslettelse.

Sanksjonene

I et forsøk på å strupe arbeidet med atomvåpenprogrammet, innførte FNs sikkerhetsråd ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea forrige måned. Avgjørelsen om å stoppe tekstileksport og innsnevre eksporten av oljeprodukter til Nord-Korea var enstemmig, med støtte fra både Kina og Russland.

- Dette er bare et lite framskritt, ikke noen stor greie. Men det er ingenting sammenliknet med hva som til sjuende og sist må skje, sa Donald Trump den gang, ifølge Reuters.

Et par uker seinere ble det kjent at USA utvidet sanksjonene mot Nord-Korea. Totalt åtte nordkoreanske banker og 26 personer fra bankenes ledelse ble føyd til på sanksjonslisten, opplyser det amerikanske finansdepartementet, ifølge NTB.

- Dette styrker vår strategi om å isolere Nord-Korea totalt for å oppnå vårt mål om en fredelig og atomvåpenfri koreansk halvøy, sa USAs finansminister Steven Mnuchin.

Vil fortsette arbeidet

Søndag fulgte USAs utenriksminister, Rex Tillerson opp med å si at forsøket på å finne en løsning på den diplomatiske krisen vil fortsette helt til «den første bomba slippes», ifølge AP.

Mandag ble det kjent at EU blant annet innfører totalforbud mot europeiske investeringer i Nord-Korea. I tillegg forbyr de oljeeksport til landet.

Militærøvelse

Situasjonen ble ikke mer vennlig av at Sør-Korea og USA mandag satte i gang en marineøvelse i farvannene utenfor Koreahalvøya. Øvelsen skal ifølge AP inneholde både jagerfly, helikoptre, 40 marineskip og ubåter.

En talsmann skal ha fortalt nyhetsbyrået at øvelsen skal forberede dem på hvordan de skal svare på en potensiell provokasjon fra Nord-Korea, og styrke det militære samarbeidet mellom Sør-Korea og USA.

Som en følge av den voldsomme retorikken mellom Donald Trump og Kim Jong-un, holder Sør-Korea og USA jevnlig felles øvelser. Noe nordkoreanerne ved flere anledninger har gjort klart at de ser på som invasjonsøvelser.