Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim inviterer Sør-Koreas president til Pyongyang

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert Sør-Koreas leder Moon Jae-in til Pyongyang. 

OVERRASKER: Nord-Koreas president Kim Jong-un. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKER: Nord-Koreas president Kim Jong-un. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, som er i Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL, spiste lørdag lunsj med Moon i presidentpalasset i Seoul.

Det var under dette møtet at hun på vegne av broren inviterte den sørkoreanske presidenten på offisielt besøk til Nord-Korea.

Møte «snarest mulig»

Ifølge invitasjonen er Nord-Koreas leder villig til å ta imot den sørkoreanske presidenten «snarest mulig», opplyser en talsmann for Moon.

- La oss få dette til å skje ved å få på plass de nødvendige betingelsene i framtida, er Moons svar på invitasjonen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Flere andre høytstående nordkoreanske tjenestemenn deltok også under lunsjen, som var det viktigste møtet mellom de to landene på mange år.

Moon har ytret et sterkt håp om at vinter-OL kunne bidra til å normalisere forholdet mellom Nord- og Sør-Korea.

I kjølvannet av møtet oppfordrer også Moon Nord-Korea om å aktivt søke å gjenoppta samtalene med USA.

Noe som ikke ser ut til å bli en realitet med det første. De to landene har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å møte hverandre under OL.

Stemningen var også svært kjølig under OLs åpningsseremoni, der både USAs visepresident Mike Pence og diktatorsøster Kim var til stede.

I forkant av seremonien ble seteplasseringen omtalt som en «hodepine» for de sørkoreanske vertene. Noe av årsaken er at Mike Pence kom til seremonien i følge med faren til Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble fengslet i Nord-Korea og døde bare få dager etter at han kom tilbake til USA i fjor. Warmbier lå i koma da han ankom hjemlandet.

Bilder fra seremonien viste også at Kim og Pence sto bare noen få meter fra hverandre, men det ble ikke utvekslet verken høflige fraser eller håndtrykk.

Da var stemningen tilsynelatende langt bedre mellom Kim og Sør-Koreas president Moon. Kim hilste smilende på Moon da han ankom tribunen.

Delegasjon fra nord

Den nordkoreanske delegasjonen bestående av 22 personer ankom Sør-Korea fredag. Delegasjonen ledes av Nord-Koreas seremonielle overhode, 90 år gamle Kim Yong-nam. Han er den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Sør-Korea siden Koreakrigen i 1950–53.

I tillegg har Kim Jong-un sendt en delegasjon på rundt 400 mennesker til nabolandet. Blant dem er altså søsteren, et tredvetalls taekwondoutøvere og 229 nordkoreanske kvinner.

Den sistnevnte gruppa skal være valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme, men denne gruppas tilstedeværelse i sør har ikke blitt så veldig varmt tatt mot.

De ble møtt av hundrevis av sinte demonstranter da de ankom den sørkoreanske havnebyen Mukho tidligere denne uka.

- Kom dere tilbake dit dere kom fra, skal deler av folkemengden ha ropt.

Det skal også ha blitt trampet på bilder av Kim Jong-un.

Militærparade

Dagen før OL arrangerte Kim Jong-un også en storslått militærparade i Pyongyang. Det ble nemlig nylig vedtatt at 8. februar er dagen for å markere Den koreanske folkearmeens dag.

Folkearmeen ble dannet 8. februar 1948, og fram til 1977 ble nettopp den dagen satt av til store feiringer. Men det året ble datoen endret til 25. april, som var datoen Kim Il-sung i 1932 dannet en anti-japansk gerilja.

Men etter fjorårets feiring bestemte Kim Jong-un seg for å endre datoen for feiring igjen, tilbake til 8. februar, som altså «tilfeldigvis» var dagen før OLs åpningsseremoni.

Under militærparaden viste den nordkoreanske regimet fram sitt mest sofistikerte missil, Hwasong-15, det interkontinentale ballistiske missilet de skjøt opp i slutten av november, og som skal kunne nå USA, skriver CNN.

I forkant av militærparaden omtalte Sør-Koreas gjenforeningsminister, Cho Myoung-gyon, den som «truende».

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!