Kim Jong-il er død

Nord-Koreas leder Kim Jong-il er død, melder statlig nordkoreansk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den statlige kringkasteren i landet gikk i natt ut med meldingen om at landets leder siden 1994 er død. Ifølge BBC, var tv-sendingen svært følelsesladet og TV-annonsøren som var kledd i sorte klær, gråt mens meldingen ble opplest.

- Kim Jong-il døde lørdag morgen fordi han var «fysisk og mentalt overarbeidet», lød meldingen.

(Se video av dødsbudskapet som ble kringkastet hos BBC)

Nabolandet alarmerte hæren BBC-reporter Lucy Williamson er i Seoul og rapporterer at dødsfallet vil bre sjokkbølger over hele Nord Korea. Det er også kommet meldinger om at nabolandet Sør-Korea har satt landets forsvar i beredskap.

Det har lenge vært spekulert i at sønnen Kim Jong-un vil ta over for sin avdøde far. Til nå er ingen meldinger om areverekkefølgen annonsert fra offisielt hold i Nord Korea.

Luksustog I følge KCNA døde diktatoren av et hjerteanfall under en togreise utenfor hovedstaden Pyongyang. Det er mest sannsynlig at Kim Joing-il var ombord i sitt kjente private tog som er både pansret og svært luksuriøst innredet.

ARVTAGEREN: Er av mange spådd å være sønnen Kim Jong-un. Her er han avbildet med sin far og landets diktator, Kim Jong-il, som døde i helgen.FOTO:AP Photo/Kyodo News
ARVTAGEREN: Er av mange spådd å være sønnen Kim Jong-un. Her er han avbildet med sin far og landets diktator, Kim Jong-il, som døde i helgen.FOTO:AP Photo/Kyodo News Vis mer

Om den oppgitte og omstridte fødselsdatoen er riktig, ble Kim Jong-il 69 år. Han har tidligere vært rammet av slag.

Hvem er sjef? Det råder nå stor uklarhet om hvem som har makten i det totalt lukkede landet. I lang tid har medier verden over spekulert i at Kim Jong-un er utpekt av sin far til å lede det kriserammede landet.

Kim Jong-un er Kim Jong-ils yngste sønn, som han fikk med sin tredje kone Ko Yong-hui.

Kim Jong-un er født i 1983 eller tidlig i 1984.

Tidligere trodde få analytikere at han ville være aktuell i rollen som arvtager for faren. Fokuset var rettet mot halvbroren Kim Jong-nam og den eldre broren Kim Jong-chol.

I januar 2009 ble ryktene stadig mer intense rundt Kim Jong-un.

Sør-koreanske medier meldte at Kim Jong-il hadde bestemt seg for å la yngstesønnen ta over når han selv falt fra. Denne teorien ble ytterligere styrket da Kim Jong-un fikk en høy posisjon i landets forsvar. I juni 2009 fikk etteretningskilder i Sør-Korea rede på at statstjenestemenn i Nord-Korea hadde fått instrukser om å støtte valget av Kim Jong-un som den neste lederen.

Propaganda Det er allerede blitt laget flere offisielle dikt, sanger og danser som ledd i promoteringen av Kim Jong-ils yngste sønn. Rundt 10 millioner portrettbilder av Kim Jong-un er klargjorte for distribusjon av myndighetene.

De skal etter det BBC erfarer henge ved siden av Kim Jong-ils og bestefaren Kim Il-sung.

Skygge-diktator Det har også vært spekulasjoner rundt Chang Song-taek. Han er av eksperter lansert som «kraften bak tronen».

Chang Song-taek er gift med Kim Jong-ils søster og er leder for landets arbeiderbevegelse.

Noen analytikere ser for seg at han blir midlertidig leder for Nord-Korea fram til Kim Jong-un er klar for oppgaven.

OPPLØST I TÅRER:  Kledd i svart og en flom av tårer, annonserer en kvinne hos den statlige kringkasteren Kim Jong-il's død. FOTO: REUTERS/KRT
OPPLØST I TÅRER: Kledd i svart og en flom av tårer, annonserer en kvinne hos den statlige kringkasteren Kim Jong-il's død. FOTO: REUTERS/KRT Vis mer