Kim Jong Il fyller 65

Massemønstring for Kim Jong Il.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fyller Nord-Koreas leder, Kim Jong Il, 65 år. Bursdagen hans er en av de viktigste nasjonale helligdagene i Nord-Korea.

Den storslagne kommunistiske feiringen av bursdagen hans med massemønstringer, har han arvet fra sin far, Kim Il Sung.

Tirsdag ble det klart at Nord-Korea har gått med på å fryse sitt atomvåpenprogram i bytte mot sårt tiltrengt olje, skriver BBC.

Arvespekulasjoner

Kim Il Sung har ennå ikke utpekt noen etterfølger til hans posisjon som Nord-Koreas leder. Han har tre sønner og både innenlands og utenlands spekuleres det i hvem som skal ta over toppembetet.

Dersom han følger tradisjonen er det hans eldste sønn Kim Jong-nam, som overtar. Men etter en skandale i 2001 der den eldste sønnen prøvde å snike seg inn i Japan med et falskt pass, er det usikkert om Kim Jong-nam vil bli utpekt av faren.

Flykter fra Nord-Korea

Tallet på personer som har flyktet fra Nord- til Sør-Korea siden 1953, er nå på over 10.000, ifølge sørkoreanske myndigheter.

MASSEMØNSTRING: Massemønstringer for å feire Nord-Koreas leder, Kim Jong Il, foregikk både i går og i dag. Foto: Scanpix
MASSEMØNSTRING: Massemønstringer for å feire Nord-Koreas leder, Kim Jong Il, foregikk både i går og i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Etter at ti nordkoreanske flyktninger ankom i dag, har tallet steget til 10.006, het det i en uttalelse fra det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet fredag.

Tallet på flyktninger fra nord til sør steg spesielt på 1990-tallet da innbyggerne i Nord-Korea ble rammet av alvorlig og vedvarende matmangel og en rekke energikriser, melder NTB.

TRENGER ARVTAKER: Kim Jong Il har ennå ikke utpekt en arvtaker blant en av sine tre sønner.