- Kim Jong-il har dødelig kreft

Nord-Koreas leder alvorlig syk, melder tv-kanal.

- KREFTSYK: Kim Jong-il deltar her i 'Supreme People's Assembly' i Pyongyang; i sin første offentlige opptreden etter at han angivelig ble rammet av slag i fjor. Den Sør-Koreas tv-kanal YTN melder nå at Jong-il lider av dødelig kreft i bukspyttkjertelen. Foto: SCANPIX/REUTERS/KRT via Reuters TV
- KREFTSYK: Kim Jong-il deltar her i 'Supreme People's Assembly' i Pyongyang; i sin første offentlige opptreden etter at han angivelig ble rammet av slag i fjor. Den Sør-Koreas tv-kanal YTN melder nå at Jong-il lider av dødelig kreft i bukspyttkjertelen. Foto: SCANPIX/REUTERS/KRT via Reuters TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas lederen Kim Jong-il (67) har dødelig kreft i bukspyttkjertelen, melder den sørkoreanske tv-kanalen YTN.

Ytterligere detaljer omkring helsetilstanden er ikke klare, og YTN-meldinga baserer seg på informasjon fra kinesiske og sørkoreanske etteretningskilder, skriver Reuters.

Jong-ils helse er en av de best bevarte hemmelighetene i den særdeles lukkede kommuniststaten, og det ble i fjor meldt at han hadde fått slag. Dette ble imidlertid aldri bekreftet, ifølge nyhetsbyrået.

Kreft i bukspyttkjertelen regnes som en av de mest alvorlige kreftformene. Statistikk fra flere land viser at bare et lite mindretall av dem som rammes av sykdommen, er i live fem år senere, skriver NTB.

Usikkerheten rundt Kim Jong-ils helse har ført til at det er blitt reist spørsmål om hvem som i framtida vil kontrollere lutfattige Nord-Korea og landets atomvåpenprogram.

Den siste tiden har Nord-Korea gjennomført flere rakettester og kommet med truende uttalelser, noe som antas å ha sammenheng med et ønske om å legge forholdene til rette for at diktatorens yngste sønn Kim Jong-un kan overta makten, skriver NTB.

Kim Jong-il, en uttalt tilhenger av Rambo-filmene, basketball og atomvåpen, kom til makta da faren døde i 1994.