- Kim Jong-il har fortsatt kontroll

Nye etteretningsrapporter samme dag som Nord-Korea truer med å legge nabolandet i grus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Koreas diktator Kim Jong-iL skal være ved god helse og fullt i stand til å styre landet.

Det melder sørkoreansk etteretning ifølge CNN.


Samtidig bekrefter Japans stasminister Taro Aso at japansk etteretning tyder på at diktatoren for tiden oppholder seg på sykehus.

- I så fall er ikke tilstanden hans bra. Men vi tror ikke han har noen problemer med å fatte beslutninger, sier Aso ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ikke vist seg siden august

Det har i lengre tid vært spekulert på om Kim Jong-il har vært ute av stand til å utøve makt i Nord-Korea ettersom han ikke har vist seg offentlig siden august.

At diktatoren heller ikke var tilstede under den storslåtte feiringen av landets 60-årsjubileum, satte ytterligere fart i spekulasjonene.

Amerikanske og sørkoreanske etteretningsrapporter om at den 66-årige Kim skal ha blitt rammet av slag i august har hele tiden blitt avvist av nordkoreanske myndigheter som en «vestlig konspirasjonsteori».

- Kim Jong-il har fortsatt kontroll

Tidligere denne måneden ble det varslet at det skulle komme en ny kunngjøring angående lederen fra Nord-Korea, men dette har foreløpig ikke skjedd. Samtidig har det versert rykter om at diktatoren har vært død lenge, og om at andre har tatt makten i landet, og det har også kommet ubekreftede rapporter om at Kim Jung Il faktisk har vist seg.

Truer med å ødelegge Sør

Opplysningene om Kim Jong-ils situasjon kommer samme dag som en offentlig uttalelse fra Nord-Korea kaster nye og mørke skygger over forholdet mellom landet og naboen i sør.

Nord-Korea truer nå med å legge Sør-Korea i ruiner dersom landet ikke legger om sin politiske kurs.

- Det sørkoreanske marionettregimet bør ha i tankene at et avansert forkjøpsangrep fra vår side ikke bare vil sette dem i brann, men legge hele landet i grus, skriver militæret i Nord-Korea i en pressemelding tirsdag, gjengitt av BBC.

Den kraftige uttalelsen kommer trolig som en reaksjon på at sørkoreanske statsborgere har sendt nye flyveblader over grensen til Nord. Flyvebladene sendes nordover ved hjelp av ballonger, og inneholder sterk kritikk av myndighetene, og også flere beskyldninger mot Kim Jong-il.

Styrke som overgår fantasien

Det nordkoreanske militæret gjør det nå klart at det vil ta grep dersom myndighetene i sør viderefører det nordkoreanerne mener er svertekampanjer rettet mot myndighetene i Nord-Korea.

- PÅ SYKEHUS: Nord-Koreas diktator Kim Jong-il skal ifølge etteretningsrapporter fra Sør-Korea og Japan være svekket av sykdom, men ikke ute av stand til å styre landet. Foto: AFP/SCANPIX
- PÅ SYKEHUS: Nord-Koreas diktator Kim Jong-il skal ifølge etteretningsrapporter fra Sør-Korea og Japan være svekket av sykdom, men ikke ute av stand til å styre landet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Et nordkoreansk forkjøpsangrep vil ha en styrke som «overgår fantasien», og som tar i bruk midler som er «mer kraftfulle enn et atomvåpen», skriver det nordkoreanske militæret.

- Det vil vise seg å bli en rettferdig krig som vi kan bygge en uavhengig og gjenforent stat på, står det.

Sørkoreanske myndigheter nekter for å ha noe med flyvebladene å gjøre, og gjentok dette under et sjeldent møte med nabolandet mandag.

Nord-Korea avviser imidlertid dette, og hevder at organisasjonene bak kampanjene samarbeider med myndighetene.

KALD FRONT: Sørkoreanske militærstyrker øver med missiler utenfor Seoul. Nordkoreanske myndigheter reagerte på en sørkoreansk flyvebladkampanje i dag, ved å true nabolandet med total utslettelse.
- IKKE GOD FORM: Men ifølge Japans statsminister Taro Aso skal Kim Jong-il være fullt i stand til å ta beslutninger.
PROTESTER: Sørkoreanske demonstranter fortsetter å kritisere regimet i nabolandet, noe som skaper sterke reaksjoner i Nord-Korea.