Kim Jong-il sikrer sønnen makten i Nord-Korea

Mens Nord-Korea angivelig planlegger flere rakettester, skal landets diktator Kim Jong-il ha utpekt sin yngste sønn Kim Jong-un som sin etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mens Nord-Korea angivelig planlegger flere rakettester, skal landets diktator Kim Jong-il ha utpekt sin yngste sønn Kim Jong-un som sin etterfølger.

Flere medier melder at folkevalgte sørkoreanske politikere er blitt informert om saken av landets etterretningstjeneste.

Utpekingen av Kim Jong-un som Nord-Koreas neste leder skal ha skjedd kort tid etter at landet gjennomførte en atomprøvesprengning 25. mai. Både diplomater og andre offentlige tjenestemenn skal allerede ha sverget lojalitet til diktatorsønnen, som antas å være 26 år gammel.

I tillegg skal befolkningen i landet ha begynt å lære nye sanger som hyller Kim Jong-un og omtaler ham som «general Kim».

Spekulasjonene rundt Kim Jong-un som mulig ny leder av Nord-Korea har pågått en stund. Faren Kim Jong-il antas å ha blitt rammet av slag i august i fjor, og Nord-Koreas mektige militære ledere skal ha bedt om en avklaring av den politiske arvefølgen.

Lite kjent om etterfølgeren

Nordkoreanske medier skriver svært lite om Kim Jong-ils tre sønner, og det er derfor lite som er offentlig kjent om dem.

Kim Jong-un antas å ha fått sin utdannelse i Sveits og kan angivelig snakke både tysk og engelsk. Sørkoreansk etterretning beskriver ham som den dyktigste av Kim Jong-ils sønner, men som sin far skal han være svak for alkohol.

Kim Jong-il, med tilnavnet «den kjære leder», overtok i 1994 statsroret fra sin far Kim Il-sung, «den store leder» og «Nord-Koreas evige president».

I 2012 er det hundre år siden Kim Il-sung ble født, og flere analytikere regner med at Kim Jung-il vil benytte anledningen til å gå av og la sønnen ta over.

- Flere prøveskytinger

Myndighetene i Nord-Korea skal også ha planer om flere prøveskytinger av raketter.

Pyongyang vil teste både en langdistanse- og en mellomdistanserakett, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Byrået melder at mellomdistanseraketten vil bli skutt opp fra en base øst i Nord-Korea. Det kan dreie seg om en rakett av typen Rodong, skriver Yonhap, med henvisning til opplysninger fra en sørkoreansk folkevalgt politiker.

Nord-Korea skal også ha forberedt test av en langdistanserakett. Yonhap meldte mandag at en slik rakett er flyttet til en oppskytingsrampe nordvest i landet.

En amerikansk kilde sier det dreier seg om en langdistanserakett som kan nå mål i USA.

Fordømt av nabolandene

De sørasiatiske landene med Sør-Korea i spissen fordømte tirsdag Nord-Koreas atomprøvesprengning

På toppmøtet i Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN) ble det slått fast at prøvesprengningen i forrige uke og de påfølgende prøveskytingene av lang- og mellomdistanseraketter er et klart brudd på den internasjonale nedrustningsavtalen og resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Russland og Kina tok på samme tid til orde for at Sikkerhetsrådet må komme med en «overbevisende respons» på Nord-Koreas atom- og rakettvirksomhet den siste tiden.

- Det må bli gjort klart at det er uakseptabelt å bryte rådets resolusjoner og ikkespredningsavtalen om masseødeleggelsesvåpen, heter det i en uttalelse fra den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og hans kinesiske kollega Yang Jiechi.

(NTB)


PROTESTER: En sør-koreansk demonstrant roper slagord mens han holder opp en plakat av Kim Jong-Un som skal ha blitt utpekt av sin far til å overta som Nord-Koreas neste leder. Foto: Scanpix
PROTESTER: En sør-koreansk demonstrant roper slagord mens han holder opp en plakat av Kim Jong-Un som skal ha blitt utpekt av sin far til å overta som Nord-Koreas neste leder. Foto: Scanpix Vis mer