Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Jong-ils sushikokk returnerte til Nord-Korea etter flere år på rømmen

Ga Kim Jong-un en stor bamseklem og dro på fylla med diktatoren.

TILBAKE: Her er Kenji Fujimoto tilbake fra turen til Nord-Korea, omringet av journalister. Foto: Reuters
TILBAKE: Her er Kenji Fujimoto tilbake fra turen til Nord-Korea, omringet av journalister. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kenji Fujimoto var den avdøde Kim Jong-ils personlige sushikokk i en årrekke før han i 2001 flyktet til sitt hjemland Japan, i frykt for sitt eget liv.

Nå, 11 år senere, har Fujimoto returnert til det isolerte diktaturet etter å ha mottatt en personlig invitasjon, melder CNN.

- Jeg hoppet opp for å gi ham en klem mens jeg begynte å strigråte. Han ga meg en klem tilbake, den første på 11 år, sier Fujimoto til CNN om møtet med den ferske diktatoren.

- Jeg sa at «svikeren Fujimoto er tilbake» og jeg unnskyldte for alt jeg hadde gjort. Han sa at alt var greit, og at jeg ikke skulle bekymre meg, sier han videre.

Sto på rulleskøyter Sushikokken har skrevet flere bøker om Kim-familien siden han rømte landet.

Ifølge Fujimoto skal han ha lekt mye med diktatoren da han var yngre.

Dette skal Kim Jong-un ha takket ham for, og de mimret tilbake på gode minner fra da de blant annet spilte basket og sto på rulleskøyter sammen.

- Jeg ble overrasket over hvor snill han (Kim Jong-un red. anm.) er, sier Fujimoto.

Fulle butikker Det er uklart hvorfor kokken ble invitert tilbake til landet av Kim, men det er helt klart at han ikke vil si noe negativt om diktaturet.

- Den tredje dagen jeg var der dro jeg ut i gatene og tittet i butikker. Det var masse varer i butikkene, noe som er en stor forbedring. For 10 år siden var det helt tomt, så det er tydelig at ting har forandret seg drastisk etter at Kim Jong-un tok over makta, sier Fujimoto.

Hovedstaden i Nord-Korea, Pyongyang, har forbedret seg over de siste 10 årene. Problemet er at byen er til for de rike og eliten i landet.

På landsbygda utenfor byen, hvor svært få besøkende får lov å dra, er situasjonen en helt annen. Hjelpeorganisasjoner sier det er stor mangel på mat, og stor grad av feilernæring.

Dro på fylla Fujimoto skal også ha møtt Kims kone, Ri Sol-ju.

- Hun er utrolig sjarmerende. Jeg kan ikke engang beskrive stemmen hennes. Den var utrolig myk, sier han.

Det er heller ikke ukjent at den ferske diktatoren er svak for alkohol, i likhet med sin far. Derfor kommer det ikke som en overraskelse at de to skal ha vært på en aldri så liten fyllekule.

- Jeg husker bare at jeg våknet opp i sengen min. Jeg spurte om jeg hadde gjort noe respektløst, men ingen sa jeg hadde gjort det. Det var en lettelse, sier Fujimoto.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media