- Kim Jong-un (26) må vise at han er tøff nok

Nord-Korea-ekspert mener angrepet mot Sør-Korea demonstrerer et maktskifte i regimet.

TØFF NOK? Kim Jong-un, den yngste av barna til Kim Jong-il i Nord-Korea, må vise at han er tøff nok til å ta over makta, mener ekspert. Dette bildet er tatt under en militærparade 10. oktober i år. Foto: Reuters/Xinhua/Yao Dawei/Scanpix
TØFF NOK? Kim Jong-un, den yngste av barna til Kim Jong-il i Nord-Korea, må vise at han er tøff nok til å ta over makta, mener ekspert. Dette bildet er tatt under en militærparade 10. oktober i år. Foto: Reuters/Xinhua/Yao Dawei/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING/OSLO (Dagbladet): Det dramatiske angrepet mot øya Yeonpyeong i Sør-Korea i morgentimene norsk tid er et resultat av et maktskifte i Nord-Korea, mener Korea-ekspert Vladimir Tikhonov til Dagbladet.

Den russiskfødte professoren emigrerte i 1999 til Sør-Korea, tok det koreanske navnet Park No-ja og ble sørkoreansk statsborger i 2001.

Image - Den unge ledelsen som skal styre landet må vise at de er tøffe nok. Den unge Kim Jong-un må vise seg som en tøff leder til kjernen i befolkningen, mener Tikhonov.

Han mener angrepet som drepte to soldater og skadet et titalls andre soldater og sivile demonstrerer en overgang.

- Han må som Kim Jong-ils tredje sønn og tredjegenerasjon Kim-sekt vise at han klarer å håndtere en slik konflikt, sier han videre.

Kim Jong-un er utpekt som etterfølger til å ta over makta i Nord-Korea. Faren Kim Jong-il overtok makta fra Nord-Koreas grunnlegger og «evige president» Kim Il-sung. Ingen av landets etterfølgere kan av den grunn bli kalt president, og fordi Kim Jong-il ikke er president, er han ikke forpliktet til å avholde valg for å bekrefte sin legitimitet.

• Les også: Skal ha gjennomgått plastisk kirurgi for å ligne på bestefar

- Dette kom veldig overraskende, og er svært bekymringsfullt. Jeg tror vi ser et Nord-Korea som skriker etter oppmerksomhet, og forsøker å forsterke sin forhandlingssituasjon slik at de kan forhandle direkte med USA, sier professor Sukhee Han ved det anerkjente Yonsei-universitetet i Seoul til Dagbladet.

Han sier Sør-Koreas umiddelbare reaksjon med å slippe nærmere 80 bomber på den nord-koreanske siden signaliserte at landet er forberedt på å slå tilbake.

Sør-Korea sterkere Nord-Korea er verdens mest militariserte land, samtidig er regimet nærmest hermetisk lukket for omverdenen. Landet med 24 millioner innbyggere har en stående hær på 1,2 millioner mann. Totalt har nesten en tredel av landets befolkning militær utdannelse.

20 prosent av den voksne mannlige befolkningen er yrkessoldater, noe som betyr at landet har verdens femte største hær.

Men til tross for at Nord-Korea har en stor hær og avanserte våpensystemer, er de smågutter sammenlignet med naboen i sør, sier Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns Universitet i et intervju med Dagbladet.

- Sør-Korea har et langt, langt større militærbudsjett enn Nord-Korea. Nord-Korea har et militære som er på nivå med det som var i andre verdenskrig. Så har de en nisje med topp moderne missilteknologi, sier Helgesen.