Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kim Jong-un besatt av å drepe sin egen bror

Kim Jong-un skal i lengre tid forsøkt å henrette sin egen bror. I første omgang måtte onkelen bøte med livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang er ifølge lokale kilder til å ta og føle på etter at landets øverste leder Kim Jong-un (30) før helgen  henrettet sin egen onkel, Jang Song-thaek.

Henrettelsen er en del av maktkampen etter at Kim Jong-un for to år siden tok over makten i landet etter sin far Kim Jong-il. Onkelen var innen sin død en av de mektigste personene i landet og 30-åringen har nå kvittet seg med alle de sju «barnevaktene» faren etterlot for å passe på ham.

Etter drapet på Jang Song-thaek har det kommet fram nye opplysninger om maktkampen internt i det lukkede landet. En av dem som har størst kunnskaper om det nordkoreanske regimet er professor Kang ved sørkoreanske Kyungmin-universitetet. Han er svigersønn til tidligere utenriksminister i Nord-Korea, Kang Song-san.

Ble mistenksom I et intervju med sørkoreanske YTN, gjengitt av NKNews.org, forteller professor Kang om foranledningen til den siste utrenskningen. Sentralt er Kim Jong-uns eldste bror, Kim Jong-nam.

- Jang Song-thaek (onkelen) reiste utenlands i oktober for å gi Kim Jong-nam (broren) penger til livsopphold. Reisen gjorde Kim Jong-un mistenksom, han begynte å tro at Jang ønsket å erstatte ham, sier professor Kang til YTN.

- Det er grunnen til at han ble henrettet.

Roten til problemet er altså ikke onkelen, men den eldre broren, Kim Jong-nam, som egentlig var først i arverekkefølgen i Nord-Korea, men som altså ikke ble utpekt av far Kim Jong-il til å overta.

Falt i unåde Rundt årtusenskifte var det regnet som sikkert at eldstesønnen Nam ville ta over tronen i diktaturet, men etter et mislykket forsøk på å reise inn i Japan med et falsk pass og et svært offentlig besøk til Disneyland i 2001, kom han på kant med faren. Fra sitt eksil har han siden blitt kjent for å være kritisk til styret i Pyongyang og en talsperson for reformer.

Professor Kang mener Kim Jong-un i lang tid har forsøkt å få sin kritiske bror drept:

- Han har vært besatt av å få ham drept og forsøkt flere ganger, men han har mislykkes fordi Kim Jong-nam er under beskyttelse fra Kina og Jang Song-thaek. Flere nordkoreanske agenter har blitt arrestert når de har forsøkt å myrde ham.

- Ville ta over Frykten i regionen nå er at det lille håpet om at Nord-Korea skulle åpne seg og gjennomføre nødvendige reformer etter at den nye generasjonen tok over, nå er borte.

- Jang (onkelen) forsøkte å knytte til seg støttespillere i utlandet som skulle hjelpe ham etter en maktovertakelse. Planen var å gi opp atomambisjonene og inngå et samarbeid med Sør-Korea, sier professor Kang.

Det er ennå ikke klart hvordan Jang Song-thaek ble henrettet, men sørkoreanske kilder sier at det mest sannsynlig var med maskingevær. To av Jangs støttespillere ble henrettet på denne måten for kort tid siden.

Rettssaken og henrettelsen av Kim Jong-uns onkel har fått bred dekning i nordkoreansk statlig media.

FORSØKT DREPT: Kim Jong-nam, Kim Jong-uns eldste bror, skal flere ganger ha blitt forsøkt henrettet av det nordkoreanske regimet. Han bor i eksil. Bildet er tatt i 2011 etter at Nam uttalte seg kritisk til at yngstebroren skulle ta over kontrollen i landet. Nam bor i Kina. Foto: Shizuo Kambayashi / AP
FORSØKT DREPT: Kim Jong-nam, Kim Jong-uns eldste bror, skal flere ganger ha blitt forsøkt henrettet av det nordkoreanske regimet. Han bor i eksil. Bildet er tatt i 2011 etter at Nam uttalte seg kritisk til at yngstebroren skulle ta over kontrollen i landet. Nam bor i Kina. Foto: Shizuo Kambayashi / AP Vis mer