FORFREMMER SØSTEREN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i det regjerende nordkoreanske kommunistpartiets sentralkomité lørdag. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix.
FORFREMMER SØSTEREN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i det regjerende nordkoreanske kommunistpartiets sentralkomité lørdag. Foto: KCNA / AP / NTB scanpix.Vis mer

Nord-Korea

Kim Jong-un forfremmer lillesøsteren

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har forfremmet lillesøsteren Kim Yo-jong til en høyere stilling i det mektige kommunistpartiet som styrer landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Yo-jong er utpekt til varamedlem i kommunistpartiets politbyrå, kunngjorde det offisielle nyhetsbyrået KCNA søndag. Politbyrået er den øverste beslutningsmakten i kommunistpartiet, og ledes av Kim Jong-un.

Søsteren hans, som er i slutten av 20-åra, har flere ganger blitt avbildet sammen med broren når han viser seg offentlig. Hun skal også være sentral i kommunistpartiets propagandavirksomhet.

SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong under en seremoni i Pyongyang, i april i år. REUTERS/Damir Sagolj
SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong under en seremoni i Pyongyang, i april i år. REUTERS/Damir Sagolj Vis mer

- Styrker familiens makt

Ifølge Reuters tyder forfremmelsen på at hun skal overta for Kim Jong-uns tante, Kim Kyong-hui, som var sentral da hans far og tidligere leder Kim Jong-il var i live.

Forfremmelsen viser at Kim Jong-un er i ferd med å styrke sin posisjon ytterligere, mener Nord-Korea-ekspert Michael Madden.

- Det viser at søsterens portefølje og autoritet er mer vesentlig enn tidligere antatt. Og det er en ytterligere styrking av Kim-familiens makt, sier Madden til Reuters.

Svartelistet

Kim Yo-jong ble i januar sammen med flere andre nordkoreanske tjenestepersoner svartelistet av det amerikanske finansdepartementet på bakgrunn av «alvorlige menneskerettighetsbrudd».

I tillegg til henne ble to av tre menn bak Kims atomvåpenprogram, Kim Jong-sik og Ri Pyong-chol, forfremmet til stillinger i politbyrået.