TATT PÅ FERSKEN: Her står Nord-Koreas leder Kim Jong-un og røyker, samtidig som han har bestemt at nordkoreanere må slutte å røyke. Foto: Scanpix/ AFP/ KCNA
TATT PÅ FERSKEN: Her står Nord-Koreas leder Kim Jong-un og røyker, samtidig som han har bestemt at nordkoreanere må slutte å røyke. Foto: Scanpix/ AFP/ KCNAVis mer

Kim Jong-un fronter kampanje mot røyking - tok selv en «sigg»

Den nordkoreanske lederen blåste i egen politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un ser ikke ut til å utøve egen politikk i praksis.

I forbindelse med et besøk på en barnecamp i hovedstaden Pyongyang, ble han fotograftert av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

På bildet står Kom Jong-un med en røyk i sin høyre hånd, skriver CNN.

Røyke-kampanje

Nord-Korea startet i mai en kampanje om å få folk til å slutte og røyke.

Ifølge BBC skal det være første gang på to måneder at lederen røyker offentlig.

Det ser imidlertid ut som at også statslederen sliter med å slutte.

En del av røyke-kampanjen er å merke sigarettpakker med advarsler om at røyking er helseskadelig. Også på den statlige TV-kanalen i landet skal de ha sendt 40 minutter langt program om hvor skadelig det er.

Ifølge BBC handlet programmet om å få menn til å slutte å røyke ved at kvinner står og kjefter på dem.

NORD-KOREA: Kim Jong-un har selv holdt fast ved røyken lenge. Bildet er fra 2013. Foto: REUTERS/ KCNA
NORD-KOREA: Kim Jong-un har selv holdt fast ved røyken lenge. Bildet er fra 2013. Foto: REUTERS/ KCNA Vis mer

Kontrollerer befolkningen

Det statlige fjernsynet i Nord-Korea viser også nesten daglige programmer på «Korean TV» om at Kim Jong-un er på tilsynsbesøk i blant annet fabrikker og byggeprosjekter, for å blant annet kontrollere deres røykevaner og kleskoder, skriver BBC.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyåret KCNA har myndighetene også etablert egne soner utenfor hovedstaden der det ikke er lov til å røyke.

Kim Jong-un er likevel ikke den eneste politikeren som ikke utøver egen politikk i praksis.

Også Hellas` helseminister Pavlos Polakis ble for noen uker siden tatt i å røyke under et møte i anledningen verdensdagen mot tobakk.

Bildet gikk viralt - både på Twitter og Facebook.

Nord-Korea er en av verdens best kontrollerte stater, og stor del av befolkningen lider av matmangel. Ifølge FN er ett av tre barn i landet underernært.

Diktaturstyret har i flere år hatt et anstrengt forhold til nabolandet Sør-Korea.

Nord-Korea har flere ganger truet med avfyre atomvåpen og skyte raketter mot Sør-Korea. I mai i år ba Kim Jong-un om fredssamtaler, men Sør-Korea vil ikke snakke med naboene så lenge de truer med atomvåpen.

HYLLES: Det er ikke første gang Kim Jung-un slipper videosnutter av at han hylles i hjemlandet. I dette innslaget fra statskanalen løper militæroffiserer etter ham som skolebarn. Video: Reuters Vis mer
SLIK BLE LILLE KIM DIKTATOR-KIM: Under en konsert i Nord-Korea ble hittil ukjente bilder av Kim Jong-uns barndom vist fram. Video: KCNA/Reuters Vis mer