Kim Jong-un har giftet seg med den mystiske kvinnen

«Kamerat Ri Sol-Ju» kalles hun av nordkoreansk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Kim Jong-un ved flere anledninger har vist seg med en ukjent kvinne har det vært spekulert over hennes forhold til den nordkoreanske lederen. Noen har ment det er kona, andre har spekulert i om det det kan være en ukjent søster eller en rådgiver.

Onsdag annonserte statseid, nordkoreansk tv at Kim Jong-un deltok i åpningen av en fornøyelsespark sammen med sin kone, «kamerat Ri Sol-Ju».

Kvinnen som deltok under åpningen av fornøyelsesparken ser ut til å være den samme mystiske kvinnen Jong-un har blitt sett med tidligere, mener Sør Koreas gjenforeningsdepartement.

Noen sørkoreanske analytikere spekulerte over om kvinnen var en sangerinne Jong-un var sammen med for flere år siden, før faren satte en stopper for forholdet.

Mye spekulasjoner Det er uvisst om de to nettopp har giftet seg eller har vært gift en stund. En nordkoreansk sanger bærer også navnet Ri Sol-ju, men det er ikke bekreftet at det er snakk om samme person, skriver BBC News.

Tidligere har det vært spekulert over om den mystiske kvinnen kunne være Hyon Song-wol, en annen nordkoreansk sanger.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er Sol-Ju i slutten av 20-årene eller i begynnelsen av 30årene.

NYGIFT: Nordkoreansk tv bekrefter at Kim Jong-un har giftet seg med Ri Sol-Ju. Foto: REUTERS/KCNA
NYGIFT: Nordkoreansk tv bekrefter at Kim Jong-un har giftet seg med Ri Sol-Ju. Foto: REUTERS/KCNA Vis mer

Tidligere har de to blant annet sett på Mikke og Minni under et annet offentlig arrangement. Hun var ved Jong-uns sider under en konsert i Pyongyang 5. juli. 8. juli var hun med under et besøk til maosoleet etter avdøde Kim Il Sung, og 24. juli var hun med i en barnehage.

Endringer Kim Jong-un tok over som leder for landet da faren Kim Jong-il døde i desember 2011. Nylig tok han også over som forsvarssjef, etter at den tidligere forsvarssjefen, Ri Yong-ho, ble fritatt alle sine offisielle poster på grunn av sykdom.

Eksperter mener imidlertid at Kim Jong-un ønsket å styrke sin egen kontroll over de militære.

Analytikere har fulgt nøye med på Jong-un og hans innerste sirkel i jakt på tegn på hvilken retning den unge lederen vil føre det kommunistiske landet i.

VISER SEG OFFENTLIG: Kim Jong-un sammen med kona på under åpningen av en fornøyelsespark 25. juli. Foto: REUTERS/KCNA
VISER SEG OFFENTLIG: Kim Jong-un sammen med kona på under åpningen av en fornøyelsespark 25. juli. Foto: REUTERS/KCNA Vis mer

Den unge diktatoren har blant annet gjort pizza og pommes frittes lovlig i landet igjen. Han har også gjort det lovlig for kvinner å bruke øredobber og langbukser.