TRE GENERASJONER: Kim Il-sung (til venstre) ble kalt «Nord-Koreas grunnlegger». Hans sønn Kim Jong-il ble kalt «den kjære leder» eller «den store leder». Kim Jong-un hylles nå som «den store etterfølger» av nordkoreansk stats-tv. Foto: REUTERS
TRE GENERASJONER: Kim Il-sung (til venstre) ble kalt «Nord-Koreas grunnlegger». Hans sønn Kim Jong-il ble kalt «den kjære leder» eller «den store leder». Kim Jong-un hylles nå som «den store etterfølger» av nordkoreansk stats-tv. Foto: REUTERSVis mer

Kim Jong-un hylles allerede som «den store arvtaker» i Nord-Korea

- Men usannsynlig at han får all makten i landet, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-il døde av et hjerteinfarkt søndag, rettes verdens øyne nå mot hans yngste av tre sønner, Kim Jong-un, som i over et år har vært utpekt som sin fars arvtaker.

Nordkoreansk stats-tv rapporterer at sørgende nordkoreanere allerede har begynt å samle seg om Kim Jong-un, som de nå omtaler som «den store arvtaker».

Et statseid nyhetsbyrå har sagt at landet, folket og militæret "trofast må hedre respektable kamerat Kim Jong-un. Vi må snu tristhet til styrke og mot, og overvinne dagens vanskeligheter."

Hvis maktovertakelsen går smertefritt vil Nord-Korea få en leder som er betydelig yngre enn resten av landets maktelite og skiller seg fra både sin far og bestefar på flere måter.

- Det er veldig usansynelig at Kim Jong-un får all makten i landet. Det er vanskelig å styre personer som er eldre enn deg, og generalene i hæren er mellom 60 og 70 år, sa Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asiastudier til Dagbladet tidligere i dag.

Studerte utenlands Det har vært mye mystikk knyttet til Kim Jong-un, og selv ikke fødselsdatoen eller hvor han er født er offentlig kjent. Han er sannsynligvis født i 1983 eller i 1984 og er dermed 28 eller 29 år gammel.

I flere år studerte Jong-un i Sveits under pseudonymet «Pak Chol». I løpet av utenlandsoppholdet skal han ha lært seg både engelsk, tysk og fransk, men ble godt skjermet av den nordkoreanske ambassaden hvor han bodde. En eldre elev skal visstnok ha fulgt ham overalt og de få som fikk vite hvem han egentlig var skal ikke ha trodd på det han fortalte.

Jong-un skal ha oppholdt seg i Sveits frem til 1999 eller 2000, da tidligere klassekamerater hevder at han plutselig forsvant. Han har blitt beskrevet som et sjenert barn som hadde vanskelig for å kommunisere med mennesker han ikke kjente. Det finnes veldig få bilder av ham fra barndommen og ungdomstiden.

- Kim Jong-un har ikke karismaen slik som faren hadde. Han har utenlandsk utdannelse, noe svært få har, og det skal bli vanskelig for ham å få like mye respekt, sier Tikhonov til Dagbladet.

«DEN STORE ARVTAKER» I oktober 2010, deltok Kim Jong-un i en militærparade for å markere det styrende partiets 65 år ved makten. Stats-tv omtaler ham nå som «den store arvtaker». Foto: AP Photo/Vincent Yu
«DEN STORE ARVTAKER» I oktober 2010, deltok Kim Jong-un i en militærparade for å markere det styrende partiets 65 år ved makten. Stats-tv omtaler ham nå som «den store arvtaker». Foto: AP Photo/Vincent Yu Vis mer

Han mener det vil bli vanskeligere å legitimere at maktfordelingen i landet etter at Kim Jong-il døde.

Brødrene falt i unåde Hans mor, Ko Yong-hui, var Kim Jong-ils tredje kone, og i følge BBC den han likte best. Kim Jong-un skal også være farens foretrukne etterfølger. En av hans eldre brødre skal visstnok  ha hatt en «for feminin karakter» til overta makten, mens Kim Jong-nam, som lenge skal ha vært farens favoritt, falt i unåde etter å ha ha blitt pågrepet med falskt pass da han prøvde å komme seg til Disneyland i Tokyo.

Etter at Kim Jong-il fikk slag og forsvant fra offentligheten i flere måneder i 2008, begynte ryktene å svirre om Kim Jong-un som mulig arvtaker. I 2010 ble han utnevnt til firestjerners general og dukket stadig oftere opp i offentligheten sammen med faren.

I oktober 2010 deltok han, sammen med faren, på en militær markering av det regjerende partiets 65 år ved makten. Uventede invitasjoner til internasjonal presse understreket viktigheten av Kim Jong-uns tilstedeværelse under arrangementet og ble av mange oppfattet som en endelig bekreftelse på at han var farens forventede arvtaker.

Etter Kim Jong-ils uventede død er det allikevel en rekke spørsmål som står ubesvart. Det er usikkert hvilken rolle Kim Jong-un vil få i en ny regjering og om han faktisk vil få full makt. Flere analytikere antar at hans onkel, Jang Song-taek vil lede landet i en overgangsperiode, da Jong-un enda er for ung og uerfaren.

Professor Ryan S. Song ved Kyung Hee universitet i Sueol, hovedstaden i Sør-Korea, mener regjeringen i landet ikke hadde forventet at den ubestridte lederen skulle dø med det første.

- Kim Jong-un er ung og uerfaren med sine 29 år. Sammenligner vi ham med faren har han på langt nær fått forberedt seg slik han fikk før han tok over, sier han til Dagbladet.

FAR OG SØNN: Her er avdøde Kim Jong-il med sin yngste sønn Kim Jong-un tidligere i år. Foto: EPA/YNA SOUTH KOREA OUT
FAR OG SØNN: Her er avdøde Kim Jong-il med sin yngste sønn Kim Jong-un tidligere i år. Foto: EPA/YNA SOUTH KOREA OUT Vis mer