Kim Jong-un kunne ikke slutte å smile i helga, men i dag var det gravalvor

Hele Nord-Koreas elite står nå samlet bak ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Jong-un deltok i dag på toårsmarkeringen til sin fars død, Kim Jong-il. Kim Jong-un, som antas å være 30 år, tok over makten i landet i desember 2011 og har siden den gang kvittet seg med alle sine sju «barnevakter».

Sist ut var onkelen Jang Song-thaek, som ble henrettet før helga. Jang Song-thaeks etterlatte kone, Kim Kyung-hui, deltok ikke på sin brors minnestund i dag, men skal ikke være drept. Jang Song-thaek og Kim Kyung-hui ble regnet som den eneste reelle trusselen til Kim Jong-uns styre og et «maktektepar».

Nå er altså onkelen drept mens tanten befinner seg langt fra maktens senntrum.

Fra glede til sorg I går ble det publisert en rekke bilder av Kim Jong-un fra helga, der han besøker militære installasjoner, et fiskemarked og landets nye luksuriøse skisenter. På bildene er det en tydelig glad leder, som virkelig storkoser seg. Landets statlige medier skrev også at «Kim Jong-un boblet over av glede og at han bare smilte».

GLAD: Kim Jong-un strålte i helga. Her besøker han landets nye luksuriøse skianlegg, Masik Pass, som i propagandasammenheng blir kalt «Masik-Fart». Akkurat som Kim Jong-un steg raskt på himmelen i Nord-Korea ble skianlegget ferdig i rekordfart. Foto: KCNA
GLAD: Kim Jong-un strålte i helga. Her besøker han landets nye luksuriøse skianlegg, Masik Pass, som i propagandasammenheng blir kalt «Masik-Fart». Akkurat som Kim Jong-un steg raskt på himmelen i Nord-Korea ble skianlegget ferdig i rekordfart. Foto: KCNA Vis mer

I dag var det imidlertid alvor som preget Kim Jong-un. Da hele Nord-Koreas elite reiste seg da han kom gående inn til minnemarkeringen var han dypt alvorlig, et uttrykk han beholdt gjennom hele seremonien.

Kim Jong-un overrasket mange med åpenheten rundt henrettelsen av onkelen. I løpet av regimets 65 år lange historie er det sjelden at noen som er så mektig har blitt fjernet i full offentlig, noe som mer enn antyder at det er splittelser og fraksjoner rundt landets nye leder, skriver The Guardian.

Jangs støttespillere nervøse Med fjeringen av onkelen har nå 30-åringen mer eller mindre fullført overgangsperioden og erstattet aldrende generaler og rådgivere med folk på sin egen alder. Kim Jong-un har skiftet leder for militæret fire ganger i løpet av sine to år ved makten, til sammenlikning var det kun tre i løpet av hans fars Kim Jong-ils 17 år som leder.

Lite tyder på at Kim Jong-un er helt ferdig med sine utrenskninger etter faren. Kim Song-ho, en tidligere militær knyttet til den økonomiske enheten Kontor 39, sier til Daily NK at mange av onkelen Jang Song-thaeks folk nå skjelver i buksene.

- Jang Song-thaek ble holdt i sjakk mens Kim Jong-il fortsatt levde, han hadde dermed lite makt over militæret, men han var i stand til å plassere sine folk i forskjellige sikkerhetsorganer. Disse er nå veldig engstelige etter henrettelsen av Jang, og de vil nok holde en lav profil framover, sier Kim Song-ho.