DEMPER SEG: Etter å ha hisset på seg USA, Sør-Korea og brorparten av verden for øvrig, har Kim tonet ned krigsretorikken. Nå snakker han om atomprogrammets økonomiske potensiale, men kaller det også et forsvar mot invasjon. Foto: KCNA
DEMPER SEG: Etter å ha hisset på seg USA, Sør-Korea og brorparten av verden for øvrig, har Kim tonet ned krigsretorikken. Nå snakker han om atomprogrammets økonomiske potensiale, men kaller det også et forsvar mot invasjon. Foto: KCNAVis mer

Kim Jong-un toner ned krigsretorikken

Kaller atomvåpen en forsikring mot krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tiden har retorikken fra Nord-Korea skapt bekymring hos naboen i sør, deres allierte USA, og verden for øvrig.

Det nordkoreanske regimet har blant annet truet med rakettangrep mot USA, mens USA på sin side viste muskler ved å sende B-2 «Stealth»-bombefly til Sør-Korea og fly dem langs Nord-Koreas grense.

Det hjalp ikke på humøret til makthaverne i Pyongyang.

Nå ser det derimot ut til at Kim Jong-un har tonet ned truslene mot omverdenen noe. I en tale i sentralkomiteen i det regjerende kommunistpartiet søndag, understreket han viktigheten av atomprogrammet for landets økonomiske utvikling, skriver Reuters.

- Det er på grunnlag av en sterk atomstyrke at fred og velstand kan eksistere, og så også lykken i menneskers liv, sa Kim i talen.

Vil starte opp igjen kjernekraftproduksjon Nord-Korea vil starte opp igjen reaktoren i atomanlegget Yongbyon, ifølge landets nyhetsbyrå. Det omstridte anlegget ble stengt i 2007 som en del av den såkalte sekslandsavtalen om landets atomprogram, skriver NTB.

En talsmann for nyhetsbyrået KCNA sier at atomanlegget kan brukes til både sivile og militære formål.

Ifølge talsmannen skal driften ved atomanleggene startes opp for å «styrke landets atomarsenal både i kvalitet og kvantitet».

- Det betyr at landet kan produsere mer plutonium slik at de kan øke sitt arsenal av atomvåpen, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Det er klart at Nord-Korea vil fortsette å bruke atomvåpnene til å holde naboer og omverdenen på tå hev.

- Jo større atomangreps-potensiale, jo sterkere er incentivet mot en invasjon, sa diktatoren.

At han omtaler det som et forsvar mot invasjon, snarere enn angrepsmidler, må kunne sies å være en forbedring.

Har han rakettene? Nord-Korea blir i varierende grad tatt alvorlig av omverdenen når de rasler med sablene.

Det er kjent at Kim Jong-un råder over store ressurser, men analytikere har sådd tvil om hvor teknologisk og velutviklet den militære kapasiteten deres er.

Eksperter The Washington Post har pratet med er forsiktige med å undervurdere dem. Nord-Korea har strukket seg langt for å holde resultatene fra atomprøvesprengningen 12. februar hemmelig, noe som har ført til spekulasjoner om at de kan ha benyttet et bombeoppsett som bruker anriket uran i kjernen.

To uavhengige analyser av sprengningen viser at svært lite radioaktivt materiale ble sluppet ut i atmosfæren, hvor det kunne bli oppdaget. Dette var landets tredje prøvesprengning siden 2006.

De to tidligere prøvesprengningene har blitt sett på som lite suksessfulle, og da brukte de plutonium, noe som de har begrenset tilgang til.

Dersom de den siste gangen klarte å gjennomføre en suksessfull sprengning med en uran-basert bombe, kan de ha funnet en ny vei til atomvåpen, for landet skal ha stor tilgang til nettopp uran.

ATOMANLEGG: Bildet viser Yongbyon-anlegget, vel hundre kilometer nord for hovedstaden Pyongyang. Foto: EPA/DIGITAL GLOBE
ATOMANLEGG: Bildet viser Yongbyon-anlegget, vel hundre kilometer nord for hovedstaden Pyongyang. Foto: EPA/DIGITAL GLOBE Vis mer