Kim Jong-un uteble fra partifeiring

Dermed fortsetter spekulasjonene.

I FJOR:  Dette bildet er tatt for akkurat ett år siden, da Nord-Koreas leder Kim Jong-un deltok på markeringen av partiets fødselsdag på mausoleet der hans far og farfar ligger. I år uteble han fra markeringen. Foto: AFP PHOTO/ NTB Scanpix
I FJOR: Dette bildet er tatt for akkurat ett år siden, da Nord-Koreas leder Kim Jong-un deltok på markeringen av partiets fødselsdag på mausoleet der hans far og farfar ligger. I år uteble han fra markeringen. Foto: AFP PHOTO/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var knyttet stor spenning til om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ville være til stede på dagens feiring av 69-årsdagen for grunnleggelsen av Nord-Koreas arbeiderparti. Det ville i så fall vært første gang han viste seg for sine borgere siden 3. september, hvor han ble sett haltende på en offentlig tilstelning.

Men heller ikke i dag har diktatoren vist seg offentlig. For første gang på tre år deltok han ikke på markeringen ved mausoleet der hans far og farfar ligger, melder BBC.

I stedet viste nordkoreansk tv en kurv med blomster med Kim Jong-uns navn på ved mausoleet.

Dermed fortsetter spekulasjonene.

- Lider av «ubehag» At den koreanske lederen har lange pauser borte fra offentligheten er ikke uvanlig, men dette er hans lengste fravær siden han tok over ledelsen etter sin fars død i 2011.

Statlig nordkoreansk tv har rapportert at Kin Jong-un lider av et «ubehag» uten at dette er spesifisert nærmere.

Siden så lite informasjon kommer ut fra det lukkede landet, gir det rom for ubekreftede rykter og spekulasjoner.

Noen har hevdet at han lider av hjerteproblemer. Enkelte mener det er hans lillesøster Kim Yo Jong som nå styrer landet i hans fravær.

En kilde som står regimet nær, sier derimot til nyhetsbyrået Reuters at Kim har full kontroll over situasjonen.

- Skadet foten Kim fikk en skade i foten da han inspiserte en militærøvelse, forteller kilden.

- Han beordret alle generalene til å delta i øvelsene og deltok selv også. De kravlet og løp og rullet seg rundt, og han strakk en sene, sier kilden.

Ifølge kilden fikk Kim skaden fordi han er overvektig. Siden skal han ha hinket rundt på den vonde foten og forverret tilstanden. Nå trenger han rundt 100 dager for å bli frisk, ifølge kilden.

Også det styret i Sør-Korea nedtoner betydningen av fræveret og sier at det virker som Kim Jong-uns styre operer som normalt, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Korea ligger tidsmessig 7 timer foran Norge, så selv om Kim Jong-un foreløpig ikke har vært en del av markeringens offentlige program, er det fortsatt en mulighet for at han viser seg senere i dag.