Kim Jong-un vil kjøre slalåm, men får ikke kjøpt skiheiser

Den nordkoreanske alpinisten Kim Jong-un har forsøkt å kjøpe skiheiser i Sveits, men han får ikke lov av myndighetene i alpelandet.

ALPINISTEN: Kim Jong-un med følge besøker de uferdige skibakkene i Masik-passet nordøst i Nord-Korea. Men han mangler skiheiser. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNA
ALPINISTEN: Kim Jong-un med følge besøker de uferdige skibakkene i Masik-passet nordøst i Nord-Korea. Men han mangler skiheiser. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-un lærte seg å stå på ski i Alpene mens han gikk på videregående skole i den sveitsiske hovedstaden Bern under falskt navn. Ingen måtte vite at han var sønnen til Kim Jong-il, Nord-Koreas forrige hersker, og sønnesønn av Kim Il-sung, Nord-Koreas «evige leder», når de møtte ham på skolen eller i slalåmbakken. Nå har Kim Jong-un arvet Nord-Korea etter bestefar og far, men det fulgte ikke med et brukbart skisted hvor han kan holde formen vedlike.

I verdensklasse
Skiheisene er naturligvis et viktig ledd i planene når han skal bygge et skisted i verdensklasse i Masik, i fjellene nordøst i landet. Stedet skal få 110 kilometer med løyper av ulik vanskelighetsgrad, et hotell, en landingsplass for helikopter og altså skiheiser, dersom de blir å få kjøpt noe sted. Avtalen om bygging av skiheisene med det sveitsiske selskapet Bartholet Maschinenbau, som nå er stanset, hadde en verdi på drøyt 42 millioner kroner.

Han har nå fått nei til å kjøpe skiheiser i de tre alpelandene Østerrike, Frankrike og Sveits. Dette skyldes straffetiltakene mot Nord-Korea som er vedtatt i Sikkerhetsrådet i FN. På lista over hva som ikke skal selges til landet står utstyr til golf, riding, vannsport, biljard, kasino, luksusklokker, smykker, kaviar, parfyme og kunst, blant mye annet. Dette skal straffe de svært få i landet som kan nyte et liv i luksus.

Forsinkelser
Skistedet i Masik ble først omtalt i juni, da Kim var der på befaring, og seinere har offisielle medier omtalt det gjentatte ganger. Kim har gitt beskjed om at det må stå ferdig før året er omme. Og de militære har fått ansvaret for å få det gjennomført. Men det har vært mange utsettelser på grunn av kraftig regnvær og jordskred. Kanskje skal dette være et svar på Vinter-Olympiaden som skal finne sted i Sør-Korea i 2018.

Tiltaket skal bidra til å bedre folkets levekår, heter det i offisielle media. Myndighetene i Sveits anser det for utenkelig at skistedet kan bli til glede for folk flest. Slalåmski er, såvidt vites, svært lite utbredt i Nord-Korea. Men den vesle eliten og noen utenlandske tilreisende kunne jo få det moro der.

Fra Alpene
Ski står nok heller ikke høyt på de nordkoreanske barnas ønskelister til Julenissen; ifølge Verdens Matvareprogram, et underbruk av FN, lider nesten en tredel av barna i landet av feil- og underernæring som fører til hemmet vekst. I gjennomsnitt er de seks centimeter kortere enn sine tilsvarende søskenbarn i Sør-Korea.

Kim Jong-un viste nylig fram landets første «smarttelefon», som hadde fått navnet Arirang. Eksperter tror den er laget i nabolandet Kina. Der kan han sikkert få kjøpt skiheiser også. Men, det er klart, det ville ha vært mer stas å få skiheiser fra ungdommens paradiser i Alpene.