Kim Jong-un viste seg på parade

Et sjeldent glimt av Kim Jong-il og hans etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nord-Koreas leder Kim Jong-il og hans sønn og arving Kim Jong-un viste seg sammen under en enorm militærparade i hovedstaden Pyongyang i natt norsk tid.

Deres tilstedeværelse er trodd å være del av å introdusere Kim Jong-un som etterfølger av Kim Jong-il, skriver CNN.

20 000 masjerte De to deltok i feiringen av 65-årsjubileet til grunnlegginga av Koreas Arbeiderparti, det statsbærende partiet i landet. Paraden er sagt å være den største i Pyongyangs historie.

I paraden deltok blant annet 20 000 militærpersonell, som marsjerte på rad og rekke. Det ble også vist frem militært utstyr som stridsvogner og flere missiler.

Skolert i Sveits: Det finnes lite informasjon om Jong-un, men han har gått på skole i Sveits. Foto: AP foto/Scanpix
Skolert i Sveits: Det finnes lite informasjon om Jong-un, men han har gått på skole i Sveits. Foto: AP foto/Scanpix Vis mer

Flere internasjonale medier var invitert for å overvære paraden.

Overrasket Lyskastere lyste opp de to mennene som overså paraden, skriver BBC. Det overrasket mange at Kim Jong-un viste seg i sivile klær og ikke i militæruniform, til tross for at han sist måned ble forfremmet til firestjerners general.

Ifølge Gordon Chang, en Nord-Korea-spesialist og spaltist i Forbes, er dette Kim Jong-ils måte å unngå å fornærme andre militære offiserer med en som akkurat har kommet til.

Skolert i Sveits Lite informasjon sirkulerer om Kim Jong-un. Han er trodd å være 27 eller 28 år gammel, og har gått på skole i Sveits. Den britiske avisen Telegraph publiserte i juni et bilde fra en internasjonal skole i Bern, Sveits, som viser Jong-un sammen med en skoleklasse. Han skal ha en forkjærlighet for blant annet Michael Jordan og James Bond.

Kinas president, Hu Jintao, sendte gratulasjonsmelding i går, hvor han gratulerte regimet med å ha overkommet vanskeligheter, samt de ting landet har oppnådd med sin sosiale revolusjon.

Største: Paraden i natt skal være den største i Pyongyangs historie. Foto: EPA/Scanpix
Største: Paraden i natt skal være den største i Pyongyangs historie. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Under nattens parade ble det ikke spart på noe, til tross for landets store økonomiske problemer.

20 000 soldater: Rundt 20 000 soldater masjerte end paradegaten i Pyongyang. Det ble også vist frem militært utstyr. Foto: EPA/Scanpix
20 000 soldater: Rundt 20 000 soldater masjerte end paradegaten i Pyongyang. Det ble også vist frem militært utstyr. Foto: EPA/Scanpix Vis mer