Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Jong-uns søster har ankommet Sør-Korea

Hun ankom fredag ettermiddag, sammen med presidenten i folkeforsamlingen Kim Yong-nam og resten av delegasjonen som skal overvære åpningsseremonien for vinter-OL.

LANDET: Nord-Koreas Kim Yo-jong, ankom flyplassen i Sør-Korea i følge med landets høydelegasjon på 22 personer, som ledes av landets seremonielle leder Kom Yong-nam. Foto: Scanpix
LANDET: Nord-Koreas Kim Yo-jong, ankom flyplassen i Sør-Korea i følge med landets høydelegasjon på 22 personer, som ledes av landets seremonielle leder Kom Yong-nam. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Kim Yo-jong, som beskrives som et høytstående medlem av landets regjerende arbeiderparti, begynner det tre dager lange oppholdet med et møte med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

DELEGASJONEN: Kim Yo-jong, Kim Jong-uns lillesøster, ankom Incheon Internasjonale flyplass sammen med Kim Yong Nam og resten av den Nord-Koreanske delegasjonen fredag. Foto: Scanpix
DELEGASJONEN: Kim Yo-jong, Kim Jong-uns lillesøster, ankom Incheon Internasjonale flyplass sammen med Kim Yong Nam og resten av den Nord-Koreanske delegasjonen fredag. Foto: Scanpix Vis mer

I slutten av oktober fikk Kim en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes bror, og som tar de viktigste beslutningene i landet. Ifølge analytikere tyder forfremmelsen på at hun er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt.

Den første som krysser grensa

30-åringen har ofte vært med broren når han reiser rundt i landet eller deltar på arrangementer. Hun antas å være en av hans viktigste fortrolige.

Hun blir den første fra den regjerende Kim-familien som krysser grensa mellom Nord og Sør-Korea.

Hun ankom i følge med Nord-Koreas høydelegasjon på 22 personer, som ledes av landets seremonielle leder Kom Yong-nam.

Delegasjonen besøker Sør-Korea i tre dager fra fredag, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Venter forhandlinger

Washington Post skriver at sørkoreanske myndigheter vil se på besøket som et seriøst forsøk fra Kim-regimet på forbedre forholdet mellom Nord og Sør-Korea. ​

Ifølge The Guardian spekuleres det i om Kim Yo-jong vil ha med seg en beskjed fra sin bror til Sør-Koreas ledelse.

En talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in har også uttalt at presidenten vil ha et møte med de Nord-Koreanske delegatene på lørdag.​

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt til Dagbladet at det ikke er første gang Kim Jong-un bruker et idrettsarrangement til å gjøre forhandlinger.

Vil skape bedre atmosfære

- Under Asian Games, som ble avholdt i Incheon i Sør-Korea i 2014, sendte han tre av sine nærmeste betrodde til Sør-Korea for å delta i hemmelige forhandlinger. Han ville forbedre forholdet mellom de to landene. Årsaken er klar. Han trenger nabosamarbeidet med Sør-Korea, sier Tikhonov.

Når det gjelder handel og investering har ikke Nord-Korea for øyeblikket noe som helst samarbeid med USA, Japan eller Kina. Forholdet til Kina er også ifølge Tikhonov kraftig forverret.

- Kim Jong-un vil bruke idrett og kulturell utveksling for å skape en bedre atmosfære, sier Tikhonov.

Vil ikke treffe USA

Ifølge amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn har ikke Nord-Koreas Kim Yo-jong og USAs visepresident Mike Pence planer om å treffe hverandre under OL i Pyeongchang.

Men de to kan risikere å bli plassert få meter fra hverandre under fredagens åpningsseremoni. Det kan bli en pinlig og kjølig affære.

Pence vil nemlig være i selskap med faren til Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble fengslet i Nord-Korea og døde bare få dager etter at han kom tilbake til USA i fjor. Warmbier lå i koma da han ankom hjemlandet.

Tikhonov er ikke overrasket over USAs trekk om å ta med Otto Warmbiers far til åpningsseremonien. Ifølge Tikhonov er dette et klart signal fra USA.

- Det er det man kan kalle amerikansk nasjonalisme og en del av Trumps måte å vise at han skal gjøre Amerika stort igjen på. Han vil vise at USAs regjering husker skaden som ble utført fra staten Nord-Korea, sier Tikhonov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!