Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kim Jong-uns tante anga ektemannen

Nye opplysninger om henrettelsen av diktatorens onkel.

I RETTEN:  Dette bildet viser Jang Song-thaek, onkelen til Kim Jong-un, som blir ført inn i rettssalen av to vakter torsdag.    
Foto: REUTERS/Yonhap
I RETTEN: Dette bildet viser Jang Song-thaek, onkelen til Kim Jong-un, som blir ført inn i rettssalen av to vakter torsdag. Foto: REUTERS/Yonhap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det var torsdag kveld at sjokkmeldingen kom fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA: Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, hadde blitt henrettet.

Jang Song-thaek var gift med Kims tante, Kim Kyong-hui, som er datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung. Onkelen var betraktet som Nord-Koreas nest mektigste mann inntil han ble avsatt i november.

Mandag viste den statlige TV-kanalen KCTV bilder av to uniformerte vakter som fjernet Jang Song-thaek med makt fra et partimøte i Pyongyang. Og i går kom altså meldingen om at han var blitt henrettet.

Familiedynasti Nye opplysninger kan tyde på at hele familien står bak. ABC News melder at både tanta og broen til diktatoren tok del i arrestasjonen.

 - Nord-Koreas familiedynasti er bygget på at slektsbånd er viktigere enn alt annet, sier Lee Yun-keol, president i North Korea Strategic Information Service Center.

Han sier at tanta til Kim Jong-un anga mannen sin og hevdet han var en trussel mot regimet. Og at det var Kim Jong-uns eldre bror, Kim Jong-chul, som sto for arrestasjonen av Jangs nærmeste medarbeidere i november.

Overrasket Lee Yun-keol er en tidligere nordkoreansk soldat som flyktet til Sør-Korea i 2005. Han har daglig kontakt med personer i Nord-Korea.

Eksperter ABC News har snakket med, frykter at det handler om et generasjonsskifte og begynnelsen på uroligheter i landet. Både arrestasjonen og henrettelsen kom som en stor overraskelse på observatørene.

- Arrestasjonen kom tidligere enn forventet. Kim kom til makten for under to år siden og han har foreløpig ikke stor støtte i partiet. Landet kommer nok til å preges av ustabilitet etter dette, sier Park Chang Won, doktorgradsstipendiat ved Institutt for forsvarsanalyser i Seoul, til ABC News.

«Avskyelig avskum» Regimet brukte sterke ord for å karakterisere Jang, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. Han ble kalt «foraktelig menneskelig avskum, verre enn en hund», og ble beskyldt for «å bruke alle slags intriger og foraktelige metoder for å styrte staten og gripe makten».

Jang, som var gift med søsteren til Kims far, Kim Song-il, spilte en viktig rolle da makten ble overført til den uerfarne yngste Kim etter at faren døde i fjor.

Men observatører mener at Kim junior irriterte seg stadig mer over den 67 år gamle onkelens makt og innflytelse. Da Jang ble avsatt og kastet ut av kommunistpartiet, ble han anklaget for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg ble han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle utskeielser.

ARRESTERT:  Bildet viser angivelig at Kim Jong-uns onkel blir pågrepet på et partimøte i Pyonyang. Foto: REUTERS/Yonhap
ARRESTERT: Bildet viser angivelig at Kim Jong-uns onkel blir pågrepet på et partimøte i Pyonyang. Foto: REUTERS/Yonhap Vis mer