Kim Jung-un mener det var atomvåpnene deres som skremte vekk sørkoreanerne

- Ikke over forhandlingsbordet vi kom til enighet.

KOM TIL ENIGHET... Men ikke på grunn av fredssamtalene, mener Kim Jung-un, som her smiler mens han hylles under en fotoseanse med landets statlige byrå i februar i år. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
KOM TIL ENIGHET... Men ikke på grunn av fredssamtalene, mener Kim Jung-un, som her smiler mens han hylles under en fotoseanse med landets statlige byrå i februar i år. Foto: REUTERS/KCNA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas Kim Jung-un mener det var statens tilgang til atomvåpen som gjorde at de kom fram til enighet med Sør-Korea etter propagandabråket på grensa mellom de to landene. Det var ikke fredssamtalene som førte dem til enighet, mener han. 

- Vi kom til enighet på grunn av våre enorme militære muskler og deres frykt for vårt selvforsvars-atomkraftverk, sier han til det statlige nyhetsbyrået The Korean Central News Agency (KCNA), ifølge Reuters

Det er første gang han kommenterer saken. 

Propagandahøyttalere Det var på tirsdag, at de to statene omsider ble enige om våpenhvile etter at begge hadde skutt mot hverandre - blant annet med granater - og Nord-Koreas leder satte sine fronttropper i beredskap.

Konflikten mellom de to landene eskalerte da Sør-Korea den 10. august satte opp et massivt høyttaleranlegg som kringkastet propaganda om hvor ufyselig Kim Jung-un er, over grensa og til nordkoreanerne.

Da hadde det vært stille siden 2004, ifølge NTB. Samtidig hevdet sørkoreanerne at Kims land hadde plassert landminer i Sør-Korea, noe Nord-Korea benekter. 

- Det som kommer ut av disse høyttalerne er ikke akkurat pene ting, sa Korea-ekspert Geir Helgesen til Dagbladet. 

Nord-Korea uttalte at de ville reagere militært dersom ikke høyttalerne ble skrudd av innen 48 timer, skrev Dagbladet 21. august.

Samtidig ble det påstått at Kim sendte sine spesialstyrker til grensa samtidig som de to landene satt i krisemøter og forsøkte å komme til enighet.  

Ingen har så langt mistet livet i den pågående konflikten, men situasjonen blant de to nabostatene er svært anspent. 

- På ingen måte At de kom til enighet etter august-konflikten, var ifølge Kim ikke på grunn av fredssamtalene. 

- Vi kom på ingen måte til enighet over forhandlingsbordet, men på grunn av de enorme militære musklene vi har som selvforsvar, var den klare beskjeden fra Kim under møtet.

Han har ikke planer om å kvitte seg med atomvåpnene, ifølge Reuters. 
 
«Verden blir ikke enklere av at vi har en mann med atomvåpen som er som tatt ut av Hollywoods skrekk-kabitt», skrev Dagbladet på lederplass mandag 24. august:

«Nord-Koreas diktator Kim Jung-un er en slik mann. Han er brutal, slik han viste med henrettelsen av sin onkel, mannen som Kims far hadde satt inn som den unge lederens politiske verge. Han velter seg i luksus i et land der hvert 3. barn er underernært.»

LES LEDEREN: Grise-krise kan bli krig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram