Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kim Jung-un rensker bort motstandere

Nord-Koreas leder vil vise hvem som har makta. Men merkes ikke av folk flest, ifølge eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At folk plutselig forsvinner i Nord-Korea, er ingen stor nyhet. Men den siste tida har den statlige tv-kanalen vist bilder av en rekke personer som blir fjernet fra makta, ifølge eksperter.

Og de mener at den unge lederen Kim Jung-un nå ser ut til å ville vise folket sitt hvem som bestemmer i landet.

- Det virker som at han gjør en større utrenskning av folk i hele statsapparatet, og at han spesielt er ute etter å fjerne folk som var nær sin slektning og tidligere mentor, Jang Song-Thaek, sier Nord-Korea-eksperten Benjamin Katzeff Silberstein, ved John Hopkins School i Washington til Expressen.

Korrupsjon og dekadanse Det var i starten av desember at Jang Song-Thaek ble henrettet. I etterkant sendte landets statlig TV-kanal en rekke innslag som framstilte Jang som en korrupt og dekadent person.

Katzeff Silberstein mener at den voldsomme fjerningen av folk i ledelsen ikke har pågått i så stort omfang siden 1950-tallet.

- Det er ganske unikt, men det er jo også et unikt lederskifte. Nå er det tredje generasjonen som er i ledelsen, og jo lenger du kommer fra den første lederen (Kim Il-sung, Nord-Koreas «evige leder» - journ.anm.), jo mer må gjøres for å beholde legitimiteten, sier Katzeff Silberstein.

Han får støtte fra Mikael Weissmann.

Nød og underernæring - Kim Jung-un kom inn som en ukjent 30-åring og skal bli den nye lederen i et land der alder har stor betydning. Det er ikke et IT-selskap der det er vanlig at 30-åringer leder, sier Weissmann, som mener at Kim nå prøver å befeste sin stilling som Nord-Koreas leder.

Nordkoreanere flest merker lite eller ingenting til endringene i landets ledelse.

Ifølge Verdens Matvareprogram, lider nesten en tredel av barna i landet av feil- og underernæring, hvilket medfører at de i gjennomsnitt er de seks centimeter kortere enn sine tilsvarende søskenbarn i Sør-Korea.

Skiheistrøbbel Det er en regissert utgave av Nord-Korea Kim viser sitt eget folk og resten av verden. Sist ut det nye alpinanlegget.

TALER TIL FOLKET:  Reisende på jernbanestasjonen i Seoul ser på et tv-program der Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i fokus. Foto: Ahn Young-joon/Ap/Scanpix
TALER TIL FOLKET: Reisende på jernbanestasjonen i Seoul ser på et tv-program der Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i fokus. Foto: Ahn Young-joon/Ap/Scanpix Vis mer

Kim Jong-un lærte seg å stå på ski da han gikk på den videregående skolen i Sveits' hovedstad Bern (under falskt navn). Ingen skulle vite at han var sønnen til Kim Jong-il.

Etter at Kim Jong-un ble utnevnt til hersker i landet, har han brukt mye tid på å bygge ut et gigantisk skianlegg i fjellene i det nørdøstlige Nord-Korea. Kim Jong-uns mål var å bygge et ski-feriested i verdensklasse. Her ville han ha 110 kilometer med løyer i ulik vanskelighetsgrad, hotell, helikopter-landingsplass - og skiheiser.

Nordkoreanerne sleit lenge med å få tak i skiheisene, på grunn av FNs sanksjoner mot landet.

Sanksjonene er et forsøk på å straffe de svært få i landet som nyter et liv i luksus. På lista over hva som ikke skal selges til landet står blant annet utstyr til golf, riding, vannsport, biljard, kasino, luksusklokker, smykker, kaviar, parfyme og kunst.

VIL BLI SOM FAR OG BESTEFAR:  En rekke nordkoreanere feiret inngangen til det nye året med å besøke statuene av Nord-Koreas «evige leder», Kim Il-sung og hans sønn, Kim Jong-il i hovedstaden Pyongyang. Dagens leder, Kim Jong-un, ønsker nå å befeste sin lederposisjon, og har igangsatt en voldsom prosess med å fjerne folk han frykter kan true hans makt. Foto: Kcna/Reuters/Scanpix
VIL BLI SOM FAR OG BESTEFAR: En rekke nordkoreanere feiret inngangen til det nye året med å besøke statuene av Nord-Koreas «evige leder», Kim Il-sung og hans sønn, Kim Jong-il i hovedstaden Pyongyang. Dagens leder, Kim Jong-un, ønsker nå å befeste sin lederposisjon, og har igangsatt en voldsom prosess med å fjerne folk han frykter kan true hans makt. Foto: Kcna/Reuters/Scanpix Vis mer

Kim Jong-un viste nylig fram landets første «smarttelefon», som hadde fått navnet Arirang. Eksperter tror den er laget i nabolandet Kina. Muligens kommer også de nye skiheisene fra samme land.

NYTTÅRSTALE:  Kim Jung-un oppfordret til nasjonal enhet i sin nyttårstale. Foto: AFP/Scanpix
NYTTÅRSTALE: Kim Jung-un oppfordret til nasjonal enhet i sin nyttårstale. Foto: AFP/Scanpix Vis mer